TEKST EN BEELD: ANDRE KRUL

Een ode aan alle doelmannen -en vrouwen. Dat is het boek ZEROHERO van Martijn Buurman. Het telt ruim vijfhonderd pagina’s en maar liefst tweehonderd foto’s. 12 juni presenteerde Buurman zijn boek in een volle zaal in IJssportcentrum Tilburg. Keepersmagazine was aanwezig en doet verslag.

Keepersvirus

De middag wordt afgetrapt met een korte presentatie van Martijn Buurman. In de zaal zitten voornamelijk vrienden, kennissen en familie – waaronder twee apetrotse ouders – van de Helmonder.  Allereerst toont Buurman de opstelling van NEC-Ajax in het seizoen 1982/1983. Op het formulier prijken prominente namen als Marco van Basten, Johan Cruijff en Frank Rijkaard. Maar geen van deze spelers weet de dan zevenjarige Buurman écht te bekoren. Gerald Vanenburg steelt de show en scoort drie keer. Desondanks blijven de verrichtingen van Piet Schrijvers, die nauwelijks een bal op doel krijgt, hem beter bij. Net als de prestaties van NEC-doelman Harry Schellekens, die toch echt vier keer moest vissen. Er kan maar één conclusie getrokken worden: de jonge Martijn Buurman is besmet geraakt met het keepersvirus.

Wereldredding

Tot op de dag van vandaag kampt de zaalvoetbalkeeper met het virus. Opvallend is dat hij niet alleen een zwak heeft voor voetbalkeepers, maar voor goalies uit álle sporten. Buurman geeft in zijn presentatie aan dat hij in het boek doelbewust gekozen heeft de keepers en keepsters uit het voetbal, (ijs)hockey, waterpolo en handbal evenveel aandacht te geven. Uit een filmpje dat hij laat zien blijkt hoe diep het keepen bij hem zit. Het is de wedstrijd Zuid-Afrika-Kaapverdië op de afgelopen Afrika Cup. Bij een 1-1 stand schiet de Kaapverdische spits keihard op de lat. “Wat was Kaapverdië dichtbij de halve finale,” hoor je de commentator zeggen. Met geen woord rept hij over doelman Ronwen Williams, die de bal met zijn vingertoppen beroerde, en een wereldredding verrichte.  

Sabbatical

Voor Buurman is dit één van de vele voorbeelden waar de miskenning van keepers uit blijkt. Daarom besloot hij om anderhalf geleden een sabbatical te nemen, en een jaar uit te trekken voor het schrijven van een boek, dat geheel en alleen in het teken staat van keepers. Voor het boek interviewde hij onder meer mannen en vrouwen uit de vijf verschillende sporten. De tekst wordt aangevuld met schitterende foto’s en quotes. Een bijzondere naam in het boek is die van Gien van Maanen. In de jaren ’50 en ’60 kwam ze voor zowel het Nederlands voetbalelftal als het handbalelftal uit.

Podcast

Nadat Buurman zijn presentatie heeft afgerond, en alle mensen heeft bedankt die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het boek, is het tijd voor een live podcast. In de eerste opname zijn oud-waterpolo-international Arie van de Bunt en sportcommentator Krijn Schuitemaker te gast. Hierna bevragen Buurman en co-host Olaf van Gastel ijshockeykeepster Eline Gabriela en waterpolodoelman Pim Stemerink. De dag wordt afgesloten met een heerlijk buffet, verzorgd door oud-ijshockeykeeper Ian Meierdres. Inderdaad, in werkelijk álles wordt er een ode aan de keeper gebracht.

Vorig artikelVangelis Pavlidis, Ferdy Druijf en Zian Flemming: In de huid van de aanvaller
Volgend artikelBart Verbruggen: de terechte nummer één