DE KEEPERSTRAINER I TEKST: ANDRE KRUL I BEELD: PIETER HOOGEVEEN

Colin van der Meijden is keeperstrainer bij Telstar en 3e divisionist ODIN ’59. Het tactische gedeelte is volgens hem voor seniorenkeepers ontzettend belangrijk. Daarbij gaat het erom dat de doelmannen zo goed mogelijk voorbereid zijn op de wedstrijden en zij rekening houden met alle mogelijke scenario’s die zich hierin kunnen afspelen. KeepersMagazine ging langs bij een training van Telstar en sprak uitvoerig met de gedreven keeperstrainer. 

Van der Meijden heeft een achtergrond bij Defensie en Speciale Eenheden en zijn visie op het keepen is deels gebaseerd op hetgeen hij daar geleerd heeft. De 47-jarige inwoner van Beverwijk trapt het gesprek af met een mooie metafoor. 

“Als we een bewapend persoon moesten opsporen in een pand met daarin acht kamertjes, en we hadden de informatie dat hij zich waarschijnlijk in het vierde kamertje bevond, liepen we dan die drie andere kamertjes zo voorbij? Natuurlijk niet, die kamden we eerst ook uit. En dat is met keepen net zo. Als bijvoorbeeld bij een corner nagenoeg alle spelers zich bij de eerste paal bevinden, dan is de kans groot dat de bal daar gespeeld wordt. Maar wie bewaakt de achterkant van de winkel en let er op die ene speler die bij de tweede paal staat? En wie staat er op de zestien voor een eventuele tweede bal? De keeper zal rekening moeten houden met alle scenario’s en zijn team daarop moeten aansturen.”

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelMike van Houten: Een andere benadering van het trainen op hoge ballen (Preview)
Volgend artikelMickey van der Hart speelt in Polen om de prijzen