TEKST: ANDRE KRUL | BEELD: JOHN ACHTERBERG

Hoe bereidt een club in de absolute top zich gedurende de week voor op een wedstrijd? En hoe op de Champions League-finale? Keeperstrainer John Achterberg blikt terug op de finaleavond in mei en geeft een kijkje in de keuken bij Liverpool. Het belangrijkste? “De focus moet altijd gericht zijn op de volgende wedstrijd.”

Na de verloren Champions Leaguefinale was er in de pers en op social media maandenlang veel aandacht voor Liverpool-keeper Loris Karius, inmiddels verhuurd aan het Turkse Besiktas. Noem de naam Karius en de gedachten gaan automatisch terug naar 26 mei, waarin de Duitse keeper niet zijn beste wedstrijd keepte en zijn club met 3-1 verloor van Real Madrid. Zijn Utrechtse keeperstrainer John Achterberg had dit geen moment zien aankomen.

De grootste wedstrijd

De Champions Leaguefinale: voor de meeste spelers van Liverpool was het de grootste en meest belangrijke wedstrijd die zij tot nu toe in hun carrière gespeeld hebben. Logischerwijs stond er, mede door de vele media-aandacht, een gigantische druk op de spelers en Loris Karius in het bijzonder. Immers, het cliché dat wanneer een keeper een fout maakt, dit bijna altijd leidt tot een doelpunt, is oh zo waar. Helaas voor Karius heeft de finale dit maar weer eens bewezen. Achterberg: “Uiteraard was er voor deze wedstrijd meer aandacht dan normaal, maar als team hebben we ons hier goed voor kunnen afsluiten. Er waren een paar verplichte persmomenten van de UEFA voor de staf en spelers, maar verder hebben we ons kunnen voorbereiden zoals we dat normaal gesproken voor belangrijke wedstrijden doen. We zijn vroegtijdig afgereisd naar Kiev en hebben voor de wedstrijd besloten getraind in het stadion. Voor mij is het belangrijkste om alle dingen te doen zoals je die normaal gesproken doet in de voorbereiding om jezelf niet meer druk op te leggen. Dit hebben we dan ook gedaan en Karius heb ik ook op dezelfde manier als altijd voorbereid op de wedstrijd.”

Of het dan toch aan de druk van de wedstrijd gelegen heeft, vindt Achterberg lastig te zeggen. “Karius heeft een prima en constant laatste halfjaar gespeeld en is slechts één keer in de fout gegaan, waarbij hij toen het geluk had dat het wel goed afliep. Dat het juist in de Champions Leaguefinale fout ging kan ook gewoon toeval zijn geweest. Lloris ging in de WK-finale ook in de fout, maar hij had toen het geluk dat het geen gevolgen had en er dus door niemand meer over gesproken wordt. Daarnaast heeft Karius natuurlijk de elleboog van Sergio Ramos in zijn gezicht gekregen en volgens de specialisten bij Liverpool kan dit wel degelijk invloed hebben gehad. Ook de invloed hiervan blijft lastig vast te stellen, omdat ik niet zelf in die situatie ben geweest.”

“VOOR MIJ IS HET BELANGRIJKSTE, WANNEER JE EEN GROTE WEDSTRIJD SPEELT, OM ALLE DINGEN TE DOEN DIE JE NORMAAL GESPROKEN DOET IN DE VOORBEREIDING OP EEN WEDSTRIJD”

Hoe moeilijk het is om met een situatie als deze om te gaan probeert Achterberg te omschrijven. “Direct na de wedstrijd ligt Loris helemaal kapot op de grond en zijn er wat jongens en ikzelf naar hem toe gegaan, maar wat moet je zeggen op zo’n moment? Hij was veel te veel ontdaan om iets van waarde tegen hem te zeggen. Je hoeft uiteraard, ook wat later na de wedstrijd, niet te vertellen wat hij fout heeft gedaan. Uiteindelijk heb ik geprobeerd ervoor te zorgen dat hij zijn kop omhoog hield door hem zo positief mogelijk te benaderen. Voor Jurgen Klopp en de overige stafleden en de spelers was het ook niet makkelijk om hier mee om te gaan, zeker omdat iedereen ook in zijn eigen teleurstelling zat.”

De laatste wedstrijd

Waar er normaal gesproken snel weer een volgende wedstrijd voorde deur staat, zeker bij een club als Liverpool, dat vaak meer dan vijftig wedstrijden in een seizoen speelt, was de Champions Leaguefinale voor veel spelers de laatste wedstrijd van het seizoen. Achterberg: “Een deel van de spelers ging gelijk door naar de nationale selecties van hun land om zich voor te bereiden op het WK, terwijl een ander deel, waaronder Karius, meteen vakantie had. Normaal gesproken is het voordeel van ons drukke wedstrijdschema dat er na een nederlaag snel een kans is om het slechte gevoel weg te spoelen. Dat dat bij deze wedstrijd niet kon, was denk ik nu echter geen nadeel. De kater was nu zo groot dat de spelers wel wat tijd nodig hadden zich te herpakken. De WK-jongens hebben na een paar weken de motor weer kunnen starten bij de nationale selectie en de andere jongens hadden vier tot vijf weken vrij. In de vakantie heb ik af en toe nog een berichtje naar Karius gestuurd om te vragen hoe het met hem ging, maar verder heb ik met hem weinig meer gesproken over de finale. In juni zijn we weer begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en vanaf dat moment heeft de focus gelegen op de toekomst en niet op het verleden. We zijn er weer vol tegenaan gegaan en hebben alleen nog maar vooruitgekeken.”

Beelden

Na een voorbereiding van zes weken zijn inmiddels alle competities weer begonnen. Liverpool zit weer in een ritme waarin wedstrijden elkaar in rap tempo opvolgen en Alisson Becker is de nieuwe eerste keeper op Anfield Road. Simon Mignolet is ook dit seizoen de tweede keeper. In het weekend spelen The Reds de Premier League, doordeweeks vaak in de Champions League of de beker, en dan een paar dagen later staat de volgende competitiewedstrijd alweer op het programma. Veel tijd om bij een wedstrijd stil te staan is er dus niet. Alleen kort na de wedstrijd wordt er hersteld en teruggekeken. Achterberg: “Bij Liverpool werk ik met een vaste analist die mij direct na de wedstrijd voorziet van alle beelden van de keeper. Wanneer we een verre uitwedstrijd spelen, kijk ik hier op de terugweg naar en bespreek ik de belangrijkste situaties direct met Becker. Is de reistijd kort of spelen we een thuiswedstrijd, dan doe ik de analyse de volgende dag met hem. De analyse met het team, waar de keepers uiteraard ook bij zijn, gebeurt altijd de dag na de wedstrijd. De eerste dag na de wedstrijd staat voor de keeper en spelers die gespeeld hebben puur in het teken van het herstel. Na wat coördinatie- en core-oefeningen gedaan te hebben wordt er twee keer tien minuten hardgelopen en kunnen de spelers binnen behandeld worden. De keepers die niet gespeeld hebben doen samen met de andere wisselspelers wel een volwaardige training.”

Negatieve stok

Wanneer Liverpool doordeweeks geen wedstrijd speelt, zijn de spelers op de tweede dag na de wedstrijd vrij, en wordt er, bij een op zaterdag gespeelde wedstrijd, dinsdag weer begonnen met trainen. Bij een midweeks programma hebben de spelers helemaal geen vrije dag. In beide gevallen worden de aandachtspunten die uit de bespreking naar voren zijn gekomen door Achterberg verwerkt in de trainingen van de nieuwe week. “In de bespreking komt terug wat er goed is gegaan en wat er beter kan. De verbeterpunten laat ik vanaf de eerste training na de vrije dag of hersteldag terugkomen. Ik wil niet met een negatieve stok slaan door heel erg de nadruk te leggen op de mindere dingen, maar ik wil het wel behandelen. Ik richt mijn trainingen daarom vaak zo in dat de verbeterpunten automatisch terugkomen, zonder dat ik deze hoef te benadrukken. Wanneer je de nadruk te veel op het negatieve legt, kunnen de keepers een negatieve mind krijgen, terwijl ik juist wil dat de mind ‘clear’ is. Om deze reden combineer ik in een oefening vaak ook de verbeterpunten met de goede punten van de keeper.”

Nieuwe wedstrijd

In een volwaardige trainingsweek heeft de ex-keeper van NAC, FC Eindhoven en Tranmere Rovers de gehele dinsdagochtendtraining
om met zijn keepers te werken en in de overige trainingen steeds een gedeelte. Naast de verbeterpunten die in de oefenstof terugkomen wordt er ook direct begonnen met het vooruitkijken op de nieuwe wedstrijd. “Vanaf de dinsdag staat bij Liverpool alles in het teken van de volgende wedstrijd. De staf heeft dan al de komende tegenstander geanalyseerd en heeft de oefenstof daarop al aangepast. Spelen we bijvoorbeeld tegen Stoke City, wat een heel fysieke ploeg is en veel hoge ballen van de zijkanten inbrengt, dan gebruik ik de dinsdagochtend om extra aandacht te besteden aan voorzetten. In de middag warm ik de keepers in tien à vijftien minuten op voor positie- en partijspelen met de groep.”

Op woensdag heeft Achterberg normaal gesproken ongeveer een half uur met de keepers, waarna zij de elf-tegen-elf ingaan. Hierin wordt de tactiek doorgenomen om de aankomende tegenstander te bestrijden en bootsen de wisselspelers de tegenstander na. Ook in de donderdagtraining ligt het accent op de nieuwe wedstrijd. “Op donderdag doen we meestal verschillende afwerkvormen, waarbij de aandacht voornamelijk ligt op waar wij de tegenstander pijn kunnen doen. Is bijvoorbeeld uit de analyse gekomen dat een team moeite heeft met het verdedigen van een teruggetrokken voorzet, dan passen we hier de afwerkvormen op aan. Het accent ligt hierin op het aanvallende en niet op het verdedigende gedeelte. Het verdedigende gedeelte laat ik daarom weer terugkomen in de keeperstraining, zoals in het voorbeeld van Stoke City. Dit doe ik voor aanvang van de afwerkvormen. Na de training doe ik, afhankelijk van hoe de benen van de keepers voelen, vaak nog wat pass- en trapvormen.” De dag voor de wedstrijd wil Achterberg de keepers niet te veel belasten. “Op vrijdag doen de keepers met mij een eigen warming-up met oefeningen waarbij zij zich lekker voelen, om zodoende het goede gevoel te krijgen. Hierna gaan de keepers naar de groep toe, waar eerst door de assistent-trainer de definitieve opstelling bekend wordt gemaakt. De wissels gaan kleine partijen spelen en de basisspelers
nemen de dode spelmomenten door. De training wordt afgesloten met een partijtje van vijf minuten oud tegen jong. Wanneer de spelers willen zijn ze daarna vrij om bijvoorbeeld nog wat penalty’s te nemen.”

“IK RICHT MIJN TRAININGEN VAAK ZO IN DAT DE VERBETERPUNTEN AUTOMATISCH TERUGKOMEN, ZONDER DAT IK DEZE HOEF TE BENADRUKKEN”

Champions League

Met deze voorbereiding, waarin elke dag van de week in het teken staat van de ’gameday’, doet Liverpool er alles aan om de kans op succes in de competitie zo groot mogelijk te maken. Zoals gezegd speelt de club zoveel wedstrijden, dat er niet veel weken in een seizoen zijn waarin er een hele week naar de volgende wedstrijd kan worden toegewerkt. Vaak staat een aantal dagen later al een nieuwe wedstrijd op het programma. Wanneer Liverpool bijvoorbeeld zaterdag voor de competitie speelt en dinsdag in de Champions League, is het voor het team onmogelijk om zich uitgebreid voor te bereiden. Achterberg: “De zondagtraining ziet er hetzelfde uit en op maandag trainen we ook heel licht, omdat de spelers op de tweede dag na de wedstrijd vaak de meeste vermoeidheid voelen. Het tactische gedeelte, de corners en vrije trappen doen we kort op de dag van de wedstrijd in de ochtend.”

Op woensdag is het weer herstellen, op donderdag licht trainen en op vrijdag een lichte tactische training voor de volgende competitiewedstrijd. “Wel doe ik in zo’n week op de dagen voor de wedstrijd wat extra snelheids- en reactieoefeningen met Becker en Mignolet, zodat ze scherp blijven. Mignolet wordt niet meer belast dan Becker, omdat je nooit weet wat er in een wedstrijd kan gebeuren. Het kan zomaar zijn dat hij er na een paar minuten in moet en daarom bereid ik hem op dezelfde manier als Becker voor op de wedstrijden. De derde en vierde keeper kunnen uiteraard wel wat extra’s doen. Uiteindelijk gaat het erom dat de keepers klaar zijn voor de volgende wedstrijd: ‘the focus on the next one’, zo werkt het.”

VOORZETTEN

PASSEN EN TRAPPEN

Vorig artikelMichel Veurink: Het belang van individueel trainen en herhalen (deel 2)
Volgend artikelDe vrije trap centraal (Preview)