TEKST: ANDRE KRUL | BEELD: KNVB, SHARON ENGERS

De snelle verplaatsing in het doel, reactievermogen, meevoetballen, de juiste uitvoering van het blok en het juiste moment hierbij kiezen: het is een greep uit aspecten waar zaalkeepers veel mee te maken krijgen. Veldkeepers kunnen hier hun voordeel mee doen door regelmatig in de zaal te trainen. Dat is de stellige overtuiging van keeperstrainer Arjan Heerland, ondersteund door Manuel Kuijk, één van zijn doelmannen bij het nationale zaalvoetbalelftal.

Zaalvoetbal is in essentie de sport die veldvoetbal het meest benadert, hoewel er wel degelijk veel verschillen zijn. KeepersMagazine vroeg zich af in hoeverre dit voor de keepers geldt en sprak met Arjan Heerland en Manuel Kuijk. Beide ‘keepersdieren’ zijn begonnen als doelman in het veldvoetbal en zijn zodoende bij uitstek in staat om over de overeenkomsten en verschillen te praten en te kunnen duiden op welke manier zaalvoetbal voordelig kan zijn voor veldkeepers.

Snelle verplaatsing

Manuel Kuijk in actie

Heerland geeft aan dat hij tijdens keeperstrainingen heel erg de nadruk legt op het snel verplaatsen om vervolgens op de juiste positie in of voor het doel uit te komen. Volgens Kuijk zelfs tot in den treure, maar hij merkt dat het resultaat heeft in de wedstrijden. Heerland: “Dit is geen invloed die vanuit de zaal overgewaaid is naar het veld, het is immers al heel lang bekend dat dit ook nodig is op het veld, maar het is wel zo dat je in de zaal meer kunt zien wat het rendement erachter is. In de zaal heb je namelijk heel veel lage voorzetten, die vanaf het gebied bij de eerste paal worden teruggetrokken naar de tweede paal. Op het veld komen deze situaties minder voor, maar het zou wel iets kunnen zijn waar meer aan gewerkt kan worden.”

Wat Heerland vooral bedoelt, is dat de keeper vlak voordat de bal gespeeld wordt al leest waar de bal heengaat, om vervolgens met een razendsnelle verplaatsing kort op de tegenstander te komen. En zo kort dat de speler nauwelijks iets anders kan dan de bal tegen de keeper aanschieten (zie video op website). Naast de snelheid van verplaatsing is de manier waarop de doelman zijn doel verkleint van essentieel belang. Het gaat hierbij om de juiste uitvoering van het blok. Volgens Heerland is dit blok wél iets wat vanuit de zaal is overgewaaid naar het veld, maar bij de uitvoering van de techniek en het bepalen van het juiste moment om deze in te zetten, ziet hij bij veldkeepers nog veel fout gaan.

Lees het hele artikel

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden

Vorig artikelHet doel verdedigen in plaats van ruimtes (Preview)
Volgend artikelDe rol van de keeper door de ogen van oud-topverdediger Ron Vlaar (Preview)