Selena Babb

Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven én keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. Keeperssite spreekt om toerbeurt deze laatstgenoemde zogeheten ‘paradijskeepers’. In de tweede aflevering is Selena Babb aan het woord. Zij speelt sinds dit seizoen bij Sampdoria in de Italiaanse Serie A.

Nordin Bakker werd in de vorige aflevering een bonte vogel genoemd, maar wat te denken van Selena Babb? De 26-jarige doelvrouw speelde achtereenvolgens in Nederland, Roemenië, Cyprus, Spanje en nu in Italië. Een echte paradijsvogel dus! Mét veren in regenboogkleuren. Bij de mensen die de documentaire Keeper hebben gekeken, moet er bij het horen van de naam Selena Babb ergens een lampje gaan branden. De Rotterdamse keepster is één van de hoofdrolspeelsters in het boeiende werk van filmmaker Johan Kramer. In de documentaire, waar Sjoerd Mossou in zijn column in KeepersMagazine 7 ook aandacht aan besteedt, valt Babb op met een ongekend fanatisme.

AC Milan

Het is dit fanatisme in combinatie met keihard werken dat haar naar de top van het vrouwenvoetbal bracht. Want vóórdat zij dit seizoen bij Sampdoria neerstreek, stond ze twee jaar lang onder contract bij de Italiaanse grootmacht AC Milan. “Toen ik in Spanje bij Sporting Huelva speelde, werd mijn agent door AC Milan gebeld met de vraag of ik daarheen wilde. Hier hoefde ik niet lang over na te denken en tekende een contract voor twee jaar. Maar mede door de Italiaanse regels, die voorschrijven dat er minstens elf Italianen in de wedstrijdselectie moeten zitten, kreeg ik niet de speelminuten die ik wilde.”

“Mede door de Italiaanse regels kreeg ik niet de speelminuten die ik wilde”

Sampdoria

Wat volgde was een overgang naar Sampdoria. Hier krijgt Babb de gewenste speeltijd en gaat het haar voor de wind. Zo speelde ze laatst een geweldige wedstrijd tegen haar oude werkgever AC Milan en werd ze na de wedstrijd tegen Sassuolo opgenomen in het team van de week. “Tegen Milan hebben we helaas verloren, maar ik heb het team wel lang in leven kunnen houden. Voor mij was de wedstrijd één van de hoogtepunten uit m’n carrière.”

Olimpia Cluj

Andere hoogtepunten waren het kampioenschap en het debuut in de Champions League met Olimpia Cluj uit Roemenië. De eerste buitenlandse transfer kwam voor de oud-keepster van FC Utrecht, Saestum en Excelsior/ Barendrecht op een opmerkelijke manier tot stand. “Voor de opleiding Sport, Management en Ondernemen liep ik stage bij de KNVB. Zodoende werd ik gevraagd om als TLO (Team Liaison Officer, red.) mee te gaan met het onder-17-team van Roemenië toen zij WK-kwalificatiewedstrijden speelden. De keeperstrainer had wat beelden op Instagram gezien en stelde voor om een keertje met het team mee te trainen. Hij was zó onder de indruk, dat hij me gelijk naar Olimpia wilde halen. Hier was hij namelijk ook trainer.”

Sporting Huelva

Na een heerlijke tijd in Roemenië, volgens Selena Babb een prachtig land waar het vrouwenvoetbal erg serieus genomen wordt, speelde de avontuurlijke doelvrouw drie maanden op Cyprus. Hier speelde Babb wederom in de Champions League, waarna ze de overstap maakte naar het Spaanse Sporting Huelva. “En toen ging ik ineens tegen Barcelona spelen voor 5500 supporters. Dat was echt heel erg vet! Helaas heb ik mede door corona niet heel veel wedstrijden gespeeld, maar op voetbalgebied wel een hele mooie periode gehad.”

Nederlands Elftal

Voorlopig is de fanatieke vogel geland en zit ze bij Sampdoria op haar plek. Babb heeft er alles voor over om haar ambities waar te maken. “De doelstelling van Sampdoria is handhaving in de Serie A. Mijn persoonlijke doel is om zoveel mogelijk te spelen en voornamelijk om constant te performen. Het zou helemaal fantastisch zijn om een kans in het Nederlands Elftal te krijgen. Ik werk er keihard voor, maar uiteindelijk is het aan de bondscoach om me op te roepen.”

Vorig artikelJohn Prinssen: Het doel verdedigen in plaats van ruimtes
Volgend artikelHet doel verdedigen in plaats van ruimtes (Preview)