Het EK voetbal ging helaas voor Oranje sneller voorbij dan gehoopt. Vrijwel heel Nederland heeft in de afgelopen weken een carrièreswitch gemaakt. Waar virologen vorig jaar als paddenstoelen de grond uitkwamen, kwamen nu bondscoaches – inclusief juichcape – van alle kanten aangevlogen. Gelukkig waren er ook nog kenners aan het woord, aan wie we speciaal een rubriek wijdden tijdens het toernooi. De keer in Eerst de Keeper blikt analist en keeperstrainer Roy Elferink terug op de laatste wedstrijd dit EK voor de ploeg van Frank de Boer. Uiteraard met het oog op de enige echte nummer 1 in het veld.

Vooraf

In fel oranje outfits zat Nederland gisteren klaar voor de achtste finale. Ons elftal fier bovenaan in poule C, Tsjechië derde in poule D: de winst leek nabij. Historisch gezien was het een beladen duel. Begin deze eeuw troffen de landen elkaar regelmatig en niet altijd met veel succes voor Oranje. Vooral de beruchte Robbenwissel van het EK in 2004 staat diep in ons geheugen gegrift.

Veel aandacht ging vooraf natuurlijk naar spits Patrik Schick, die alle goals tot nu toe scoorde. Maar we hadden meer goede, en vooral fitte spelers in het vizier. Met name middenvelder Tomáš Souček en rechtervleugelverdediger Vladimír Coufal, die bekend staan om hun aanvallende loopacties. Verdedigend moest Nederland vooral letten op de lange ballen richting Schick, de overtalsituaties aan ‘onze’  linkerkant en aan alle vormen van standaardsituaties.

Verdedigend stond Tsjechië in een 1-4-1-4-1, waarbij we verwachtten dat de buitenste middenvelders onze vleugelverdedigers oppakten. In dat geval waren Blind en De Vrij voortdurend aanspeelbaar. Indien de buitenste middenvelders toch doordekten op onze drie verdedigers, dan zou Stekelenburg waarschijnlijk de bal vaak bij onze wingbacks neerleggen.

Eerste helft

Maar het ging anders dan verwacht en voorspeld. Tsjechië schoof in de opbouw van Nederland één middenvelder door, waarbij zij dus met twee aanvallers de drie verdedigers konden hinderen vrij op te bouwen. Nederland wist geen oplossing en speelde daarom vaak de lange bal. Hiermee speelden ze de Tsjechen in de kaart, vanwege hun kopkracht. Het spel zat behoorlijk op slot en leverde Tsjechië één grote kans op in een omschakelmoment.

Tweede helft

De tweede helft stond uiteraard in het teken van de gemiste kans en de rode kaart. Om na de rode kaart terug te gaan naar een 1-4-4-1-speelwijze, was naar mijn inzicht nog te begrijpen; de invulling van de spelers op bepaalde posities zorgde voor meer vraagtekens. Symbolisch voor de wedstrijd was de eerste goal. Allereerst werd een vrije trap weggegeven door een overtreding te maken op een speler die in de hoek staat. Vervolgens was er een slechte dekking bij de 2e paal, stapte Stekelenburg net als in de eerste wedstrijd weer half uit en stonden de spelers bij de 1e paal veel te ver van hun tegenstander af. Een groot foutenfestival binnen een paar seconden. Stekelenburg ging dus zeker niet vrijuit, ook niet bij een simpel schot even daarvoor van de zijkant, waar hij een corner weggaf. Ook in zijn passing had hij deze wedstrijd een matig slagingspercentage.

Tot slot

Zoals aangegeven in mijn eerste verslag, was de keuze voor Stekelenburg een logische. In de poulewedstrijden speelde hij naar behoren en leek de samenwerking met de achterste drie steeds beter te worden. Daar was in de wedstrijd tegen Tsjechië weinig van terug te vinden. De opbouw was slecht en in de verdedigende acties was hij onzeker. De 0-1 moet hij zich aanrekenen, hoewel er veel dingen in deze situatie misgingen. Al met al dus een voldoende voor Stekelenburg, maar ook niet meer dan dat. Hij heeft ook niet de ballen op goal gekregen, waardoor hij een keepersheld kon worden.

Interessant wordt wat de komende periode gebeurt. Komt Jasper Cillissen terug? Gaat Tim Krul keepen in de Premier League? Norwich heeft met Angus Gunn een stevige concurrent gekocht…
Wat gaan Joël Drommel en Justin Bijlow doen? En misschien wel de belangrijkste vraag: haalt Stekelenburg dit seizoen een hoog niveau? We gaan het zien…

Bekijk hieronder de samenvatting van de wedstrijd.

Vorig artikelNoord-Macadonië – Nederland
Volgend artikelStraatvoetballer Touzani daagt Noord-Hollandse penaltykillers uit