Waarom reactietijd voor John Prinssen cruciaal is

Vaak wordt het ver-van-de-goalkeepen gezien als één van de kenmerken van de moderne keeper. John Prinssen is het hier niet mee eens: “Het zou juist modern zijn als de doelman dichter op de lijn staat.” Bij zowel schoten op doel als in het bespelen van de ruimtes, vindt Prinssen dat er veel onnodige doelpunten vallen, doordat de keeper zich te ver van de lijn positioneert. 

“Als ik de hele tuin moet verdedigen, ben ik de slechtste, maar als ik een klein stukje van de tuin moet verdedigen, ben ik de beste.” Het is een van de legendarische uitspraken van Johan Cruijff en voor John Prinssen, keeperstrainer bij Voetbalschool Utrecht, uitstekend toepasbaar op de keepers. Zij moeten volgens hem wel de diepte bespelen, maar het belangrijkste is, dat de weg terug naar de doellijn altijd bereikbaar moet zijn. Gebeurt dit niet, dan komen keepers vaak in een niemandsland terecht of staan ze te ver van de lijn bij een schot op doel. 

Twijfel 

Volgens Prinssen wordt er door veel trainers gezegd dat wanneer de tegenstander in balbezit is, de keeper niet te snel terug richting zijn doel moet gaan, zodat hij de kans houdt een dieptebal eruit te halen. “Het probleem is dan, dat de keeper bij een bal, waarbij hij uiteindelijk niet uit kan komen, te lang tussen de plek waar de bal terechtkomt (waar de aanval dus verder gaat) en de lijn blijft staan, met als gevolg dat hij zijn doel niet kan verdedigen.”

Er zijn wekelijks talloze voorbeelden te zien waarin keepers gelobd worden, onnodig in een 1:1-situatie komen of een penalty veroorzaken, door op een plek uit te komen waar zij helemaal niet hadden moeten zijn (zie filmpje website). Prinssen vindt dat de keeper dusdanig ver voor zijn doel moet staan, dat hij altijd nog de kans heeft om bij een schot op doel op een positie uit te komen die vlak voor de lijn is. Het gaat erom dat de keeper niet té ver voor zijn doel staat en razendsnel een keuze moet maken om wel of niet te komen. Duidelijkheid is hierbij essentieel. 

Lees het hele artikel

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden
Vorig artikelDe wonderlijke carrière van Selena Babb
Volgend artikelDe grote voordelen van het trainen op kleine doelen (Preview)