‘Voetballer zijn is het mooiste wat er is’

Het zijn de mannen die in een ver of minder ver verleden de vaderlandse voetbalvelden betoverden. Ze vielen op met spectaculaire saves, stopten penalty’s, scoorden zelfs doelpunten, maar gingen ook weleens volledig de mist in. We hebben het over de levende legendes. Keeperssite spreekt met doelmannen die onze voetbalgeschiedenis schreven. Want uit het oog, is nooit uit het keepershart. In aflevering 2 van Legendarische Keepers: Dennis Gentenaar.

Dennis Gentenaar brak als jonge jeugdkeeper vanuit de NEC-opleiding door in het eerste elftal. In tien jaar tijd kwam hij tot honderdzeventig wedstrijden in de Eredivisie, waarna hij een droomtransfer maakte naar de Bundesliga. In het seizoen 2005-2006 stond de geboren Nijmegenaar tien wedstrijden onder de lat bij Borussia Dortmund. Hierna volgde wederom een toptransfer: Gentenaar keerde terug naar Nederland om een driejarig contract bij Ajax te tekenen. Na Ajax speelde de huidige keeperstrainer van Maccabi Tel Aviv nog bij VVV Venlo en Almere City, om zijn carrière uiteindelijk af te sluiten bij jeugdliefde NEC.

Na een lange en prachtige carrière als keeper ben je het trainersvak ingerold en inmiddels bezig aan je tweede buitenlandse avontuur als keeperstrainer. Hoe is dit zo tot stand gekomen?

‘Na mijn carrière heb ik eerst even niets gedaan, maar al vrij snel werd ik door de amateurclub uit mijn woonplaats Ouderkerk aan de Amstel gevraagd om iets bij de jeugd te gaan doen. Vervolgens ben ik een keepersschool begonnen. Niet veel later werd ik door Ajax gevraagd om keeperstrainer van de jeugd te worden. Dit heb ik gecombineerd met het training geven bij 2e divisionist AFC Amsterdam. In juni 2019 ben ik met Maurice Steijn meegegaan naar Al-Wahda FC in Abu Dhabi. Toen het avontuur daar ophield ben ik via Arno van Zwam in contact gekomen met Maccabi Tel Aviv.’

In Israël werk je samen met de Nederlandse trainer Patrick van Leeuwen. Hoe bevalt de samenwerking en hoe is het daar verder?

‘De samenwerking bevalt heel erg goed, net zoals die met de gehele staf. Ik moet zeggen dat ik het supergoed naar m’n zin heb. Behalve het feit dat m’n gezin hier niet is, is alles in orde. De club, de staf en de mensen zijn top. Ook over de keepers heb ik niets te klagen. De 21-jarige Daniel Peretz heeft dit seizoen de ervaren Daniel Tenenbaum uit de basis gespeeld en is iemand met veel potentie. Tijdens de laatste WK-kwalificatiewedstrijden zat hij zelfs bij de Israëlische selectie. Hoe het voetbal hier leeft heb ik vorig seizoen gemerkt toen we de met 2-1 gewonnen bekerfinale tegen stadsrivaal Hapoel Tel Aviv speelden. Zowel van ons als van Hapoel zaten er zo’n 30.000 fans op de tribune. Zij zorgden voor een waar gekkenhuis.’

Hoe kijk je terug op je eigen carrière, die je op 38-jarige leeftijd beëindigde?

‘Met een heel goed gevoel. Voetballer zijn is namelijk het mooiste wat er is. Als jeugdkeeper doe je iets dat leuk is en dan is het geweldig om van je hobby je werk te maken en in volle stadions te spelen. De mooiste en grootste wedstrijden die ik gespeeld heb waren Bayern München – Borussia Dortmund en PSV – Ajax. Qua beleving moet ik ook zeker de derby’s tussen NEC en Vitesse noemen. Andere hoogtepunten waren het bereiken en het spelen van Europees voetbal met NEC en het winnen van de Zilveren en Bronzen Schoen. Dat is toch leuk voor jezelf en iets dat niet voor iedereen is weggelegd. Uiteraard zijn er ook mindere periodes geweest. Dan was er voornamelijk gedoe buiten het veld. Maar uiteindelijk heb ik altijd plezier gehad in het keepen zelf en op het moment dat ik het veld opkwam was ik alles vergeten.

Je bent een echte liefhebber. Wil je de komende tijd als trainer actief blijven of heb je toch andere plannen?

‘Je kunt niets plannen en je weet nooit hoe dingen kunnen lopen. Een keeperstrainer heeft ook niet het eeuwige leven, maar omdat ik heel erg van het spelletje hou, wil ik voorlopig in de voetbalwereld blijven. Het lijkt me in ieder geval nog heel erg mooi om als keeperstrainer in Amerika te werken. Maar op dit moment zit ik uitstekend op mijn plek bij Maccabi en wil ik hier nog veel prijzen winnen. Het doel voor dit seizoen is om kampioen te worden en de knock-outfase van de Conference League te bereiken.  

Vorig artikelLage ballen en voetenwerk (Preview)
Volgend artikelSamenwerking met Maarten Arts Goalkeeping