‘Hoe ouder ik word, hoe trotser ik terugkijk op wat ik heb gedaan’

Het zijn de mannen die in een ver of minder ver verleden de vaderlandse voetbalvelden betoverden. Ze vielen op met spectaculaire saves, stopten penalty’s, scoorden zelfs doelpunten, maar gingen ook weleens volledig de mist in. We hebben het over de levende legendes. Keeperssite spreekt met doelmannen die onze voetbalgeschiedenis schreven. Want uit het oog, is nooit uit het keepershart. In aflevering 3 van Legendarische Keepers: Erik Cummins.

Op 17 augustus 2014 schreef Erik Cummins geschiedenis. In de uitwedstrijd tegen Excelsior trapte de Go Ahead Eaglesdoelman een bal uit zijn handen. Tot ieders verbazing viel de bal na een stuit pardoes over Excelsiorkeeper Jordy Deckers het doel in. Het was één van de meest opvallende momenten in Cummins’ carriere, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep en bij FC Utrecht zijn debuut in de Eredivisie maakte. Na drie officiële wedstrijden voor de club uit de domstad te hebben gespeeld, volgden vijf seizoenen bij Go Ahead Eagles. De geboren Rotterdammer keepte nog een seizoen met Cambuur Leeuwarden in de Jupiler League en zette daarna een punt achter zijn profloopbaan.

Je bent alweer bezig aan je vierde seizoen bij derde divisionist FC Lisse. Hoe gaat het daar en hoe is het verder met je?

‘Lisse is een mooie club en we hebben een leuke selectie waarmee we bovenin meedraaien. Het is ook lekker dat we op natuurgras spelen en trainen. Ik combineer het met mijn baan als projectmanager van een bedrijf in asbestsanering. Het is een goede baan en ook privé gaat het erg goed. Ik woon sinds een paar maanden samen met mijn vriendin in Rotterdam, op driehonderd meter van mijn broer. Mijn band met hem is erg hecht, net zoals met de rest van de familie.’

Veel keepersliefhebbers zullen je nog herinneren van je doelpunt tegen Excelsior. Was dit het hoogtepunt uit je carrière?

‘Dat doelpunt was hartstikke mooi, maar is me eigenlijk gewoon overkomen. Ik wilde de bal lang trappen en plotseling werd het een doelpunt. Op veel plaatsen waar ik kom word ik eraan herinnerd en dat is wel leuk. Mijn echte hoogtepunten waren echter het halen van de kwartfinale van de beker met Cambuur (seizoen 2017/2018, red.) en de Europese wedstrijden met Go Ahead Eagles. In 2015 speelden we in de eerste ronde van de Europa League tegen Ferencvaros uit Hongarije. Eigenlijk was alles een anticlimax, want door de verbouwing van De Adelaarshorst speelden we thuis in het stadion van Emmen en speelden we uit vanwege een straf van Ferencvaros in een leeg stadion. Toch was het heel bijzonder om meegemaakt te hebben, net zoals alle jaren in het profvoetbal. Tijdens mijn carrière ben ik me er nooit zo bewust van geweest, maar hoe ouder ik word, hoe trotser ik terugkijk op wat ik heb gedaan. Het is een zware en harde wereld, waarin ik toch maar mooi mijn wedstrijden heb gespeeld.’

Veel oud-keepers worden keeperstrainer. Is dat iets wat jij nog ambieert?

‘Bij Lisse heb ik in de voorgaande seizoen de jeugdkeepers training gegeven, maar de combinatie met werken en zelf trainen was heel zwaar. Ik weet ook niet of het echt mijn ding is. Ik denk dat ik het leuker vind om op een andere manier in de voetballerij actief te blijven. Misschien is een technische functie iets voor me. Binnenkort heb ik met de club een gesprek over mijn toekomst. In ieder geval wil ik eerst nog anderhalf jaar doorgaan als doelman.’

Meer lezen over Legendarische Keepers? Lees hoe het gaat met Luciano da Silva en Dennis Gentenaar!

Vorig artikelSamenwerking met Maarten Arts Goalkeeping
Volgend artikelKelle Roos beleeft roerige tijden bij Derby County