Foto: AFC Ajax

Een terugblik op de Olympische Spelen en vooruitblik op het nieuwe seizoen

Ajax-doelvrouw Lize Kop heeft een hectische periode achter de rug. In april liep ze een hersenschudding op, maar herstelde net op tijd om met het Nederlands Elftal af te reizen naar de Olympische Spelen. Kop kijkt terug op het Japanse avontuur en blikt vooruit op het nieuwe seizoen, dat afgelopen vrijdag begon met de wedstrijd tegen Excelsior/ Barendrecht.

Rijstvelden

De Nederlandse voetbalsters reisden twee weken voor de eerste Olympische wedstrijd al af naar Japan. Zodoende had het team genoeg tijd om te acclimatiseren. De 23-jarige Lize Kop was mee als tweede keepster achter Sari van Veenendaal. “De eerste weken hebben we in een eigen hotel gezeten en hebben we ons in alle rust kunnen voorbereiden op het toernooi. Er waren wel bepaalde coronaregels, zoals het verplicht dragen van een mondkapje, maar we konden ons redelijk vrij bewegen. We zijn met de bus nog naar de rijstvelden geweest. Het was fijn om er op die manier even uit te zijn.”

Gevangenis

Twee dagen vóór de openingsceremonie stond de eerste poulewedstrijd tegen Zambia op het programma. Vlak voor deze wedstrijd moest het team van de Olympische organisatie naar een ander hotel verhuizen. Hier werden de coronamaatregelen een stuk strenger nageleefd en was het gedaan met de vrijheden. Kop vroeg zich zo nu en dan af waar ze beland was. “Ik hou wel van wat vrijheid in een hotel, maar het enige dat we nu konden doen was met voetbal bezig zijn en spelletjes spelen. We werden continu bewaakt door een aantal mensen en op een gegeven moment mochten we zelfs niet meer de tuin in.”

“Het enige dat we konden doen was met voetbal bezig zijn en spelletjes spelen”

Voor de OranjeLeeuwinnen voelde het soms als een gevangenis en pas na interventie van bondscoach Sarina Wiegman en haar staf, kreeg het enige vrijheid terug. Zo mocht er, weliswaar in een gereserveerd gedeelte, weer gebruik worden gemaakt van de tuin. Inmiddels had Nederland Zambia met maar liefst 10-3 weggespeeld en werd in de tweede poulewedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Brazilië.

Clash

Met deze uitslagen was Oranje al gekwalificeerd voor de volgende ronde. Een overwinning op China in de laatste poulewedstrijd zou niet alleen groepswinst betekenen, maar ook een onvermijdelijke clash met grootmacht Amerika in de kwartfinales. Voor Kop en de andere leeuwinnen is het nooit een issue geweest om de wedstrijd bewust te verliezen. “Het is één van onze kernwaarden om altijd te spelen om te winnen. Daarnaast leefde het echt dat dit het moment was om Amerika te verslaan. Wij zaten er goed in en waren ervan overtuigd dat als wij op ons best zouden zijn, we konden winnen.”

“Het is één van onze kernwaarden om altijd te spelen om te winnen

Na een ongekend spannende wedstrijd, met maar liefst vijf afgekeurde doelpunten en een gemiste penalty van Lieke Martens, werd er met 2-2 gelijkgespeeld en delfde Nederland uiteindelijk het onderspit in de penaltyserie. Een grote teleurstelling voor Lize Kop. Deze is inmiddels verwerkt en de Ajax-goalie kijkt met brandende ambities uit naar het nieuwe seizoen.

Hersenschudding

“Tijdens een van de laatste trainingen van vorig seizoen kreeg ik een bal zo hard tegen m’n hoofd dat ik een hersenschudding opliep, en twaalf weken was uitgeschakeld. Hierdoor heb ik een groot deel van de voorbereiding op de Olympische Spelen gemist en heb ik het Sarina Wiegman nooit echt lastig kunnen maken om voor mij als eerste keepster te kiezen. Met Mark Parsons hebben we nu een nieuwe coach en dat levert weer nieuwe kansen op. Mijn doel is om bij Ajax goed te presteren en kampioen te worden. Ik wil de beste keepster van de competitie worden, met als resultaat dat ik hopelijk een kans krijg in het Nederlands Elftal.”

“Mijn doel is om bij Ajax goed te presteren en kampioen te worden”

Vorig artikelNieuwe spelregels getest op de Future of Football Cup
Volgend artikelNordin Bakker heeft zijn draai gevonden in Bulgarije