DE KEEPERSTRAINER I TEKST: ANDRE KRUL I BEELD: MAARTEN ARTS

Veel clubs hebben tegenwoordig goed in beeld aan welke vaardigheden hun keepers moeten voldoen. Maar zou dit niet ook moeten gelden voor de keeperstrainer? Maarten Arts heeft een lijst opgesteld met tien vaardigheden die de moderne keeperscoach volgens hem moet beheersen. In dit artikel licht hij de eerste twee eruit.  

Maarten Arts heeft een schat aan ervaring opgebouwd in de voetbalwereld. Na het beëindigen van zijn keeperscarrière legde hij zich toe op het trainersvak. Als hoofdtrainer was hij verbonden aan verschillende hoofdklasseclubs, toentertijd het hoogste amateurniveau van Nederland. Aanvankelijk combineerde hij dit met zijn werk als keeperstrainer van achtereenvolgens NEC en Fortuna Sittard. Later besloot Arts zich alleen nog toe te leggen op het trainen van keepers en hiervan zijn specialisme te maken. 

Zijn grootste successen vierde hij bij FC Utrecht, waarmee hij in het seizoen 2003 en 2004 de KNVB-beker en in 2004 ook de Johan Cruijff Schaal won. Hierop volgden periodes in het buitenland bij verschillende clubs en het nationale elftal van Saudi-Arabië. Tegenwoordig geeft hij onder meer cursussen in Nederland en België. Een deel van de cursussen bestaat uit het onderwijzen van de vaardigheden waaraan keeperscoaches moeten voldoen.  

Ahead of the game 

De eerste van deze vaardigheden wordt door Maarten Arts ‘ahead of the game’ genoemd. Hier bedoelt hij mee dat de keeperscoach eigenlijk al vooruitloopt op de wedstrijd. Arts: “De keeperscoach weet wat er van hem en zijn keepers verwacht wordt om tot resultaat te komen. Hierin speelt ervaring een grote rol. Een beginnende coach zal nog veel dingen moeten ervaren en leren, waarbij het niveau waarop hij werkzaam is een grote rol speelt. Zo is er bijvoorbeeld een wezenlijk verschil tussen het trainen van de jeugd en senioren.” 

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelMike van Houten: Een andere benadering op hoge ballen (Preview)
Volgend artikelColin van der Meijden: Rekening houden met scenario’s (Preview)