TEKST: SHARON ENGERS | BEELD: NIEUW AMSTERDAM

Wie het boek leest, ontdekt al gauw dat het gevecht zich niet letterlijk beperkt tot de ruimte tussen de doelpalen. In een volwaardige biografie komt zowel de mentale als fysieke strijd van de gevoelige Surinaams-Nederlandse keeper tot uiting. Auteur Mike van Damme vat in een knap staaltje werk van maar liefst 272 pagina’s de loopbaan van Stanley Menzo samen.

Een typische jongensdroom: piloot of profvoetballer worden. Menzo’s hart gaat in eerste instantie uit naar de cockpit, maar uiteindelijk staat de beste man in meer dan 350 wedstrijden onder de lat binnen het betaalde voetbal. Al kun je gerust stellen dat hij zijn droom om de vliegtuigvleugels uit te slaan in zijn vaardigheden op het veld heeft verwerkt. Niet alleen beheerste de sluitpost de technieken om de bal stijlvol uit de bovenhoeken weg te tikken; als meespelende doelverdediger – hij was zijn tijd ver vooruit – kreeg hij niet voor niets van onze zuiderburen de bijnamen vliegende keeper en libero met handschoenen.

Dat niet iedereen liefkozende woorden voor Menzo in de mond nam wordt in het boek pijnlijk duidelijk. Meer dan eens schallen vanaf de stadiontribunes termen als ‘kankeraap’, ‘pleurisnikker’ en ‘baviaan’. Om nog niet te spreken over de bananen die hem regelmatig worden toegeworpen. Het laat de keeper niet onberoerd en de eenzaamheid maakt zich meester van hem. Toch komt hij geregeld voor zichzelf en anderen op, al moet hij dergelijke acties zo nu en dan met een rode kaart bekopen. Inmiddels is hij als zwarte voetballer uitgegroeid tot een rolmodel. Hij sprak waar anderen zwegen.

“Ik neem de hele wereld op mijn schouders ook als ik het niet aankan.” Het is een kenmerkend citaat dat in menig interview in kranten en tijdschriften verschijnt op de hoogtepunten van zijn carrière. De drijfveren van de perfectionist brachten hem weliswaar tot ongekende hoogtes, maar zoals het iedere topsporter betaamt zijn er geen ups zonder downs. Niet alleen zijn successen bij onder andere Ajax en Lierse SK komen uitvoerig aan bod, ook de vele teleurstellingen die hij heeft moeten verwerken als keeper op het tweede of derde plan bij PSV en het Nederlands Elftal en later als assistent- en hoofdtrainer bij diverse clubs, worden nauwkeurig beschreven.

Tussen de voetbalavonturen door is er ook ruimte voor Menzo’s privéleven, dat eveneens lang niet altijd over rozen gaat. Zo worden onder meer zijn escapades uit de doeken gedaan, die de nodige onrust in zijn relaties teweegbrengen. Meer dan eens neemt de doelman zijn toevlucht tot andere vrouwen, bij wie hij meerdere kinderen verwekt. Daarnaast wordt de SLM-vliegramp uit 1993 herdacht en die ene vlucht die hij te laat nam. Het thema ‘vliegen’ loopt als een rode draad door het leven van Menzo. De getatoeëerde adelaar op zijn linkerschouder is dan ook zorgvuldig gekozen. Het dier staat symbool voor de luchtgeest uit de Afrikaans-Surinaamse geloofsovertuiging Winti. De talisman heeft hem gedurende zijn carrière in elk geval een grote dienst bewezen, daar is hij van overtuigd.

Wie tijdens het lezen specifiek op zoek gaat naar handvatten om keepersvaardigheden verder te ontwikkelen, komt bedrogen uit. Echter is er wel een hoofdstuk gewijd aan tips voor voetbaltrainers in het algemeen. Hoe lever je maatwerk, hoe houd je belangrijke spelers dichtbij je en hoe weet je wanneer je wel en niet boven de groep moet staan? Vragen waar Menzo mee worstelde, maar die hij inmiddels heeft beantwoord.

In vogelvlucht komen de anekdotes en verhalen uit het bijzondere leven van het icoon voorbij. Bij menig voetballiefhebber mag het boek zeker niet op de plank ontbreken. Een absolute aanrader!

Winnaars van het boek Menzo: het gevecht onder de lat

Zoals bekend werd gemaakt op onze socialemediakanalen, mogen wij 10 exemplaren van deze meeslepende biografie weggeven onder onze abonnees. De onderstaande 10 abonnees hebben een exemplaar gewonnen!

Winnaars:

  • Ronald Offerman
  • Jacob Mulder
  • Frans van Zoelen
  • R.T.G. Breuseker
  • Ernst Möller
  • Gijs Dolstra
  • Dominic van Hoof
  • Kevin van Veen
  • Corne Kuiper
  • Don Bosman

Jullie krijgen het exemplaar zo spoedig mogelijk thuisgestuurd, gefeliciteerd!

Vorig artikelColumn Leo Oldenburger: Waar blijft die Perez met handschoenen?
Volgend artikelHoe Kostas Lamprou omgaat met tegenslagen