Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven én keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. Keeperssite spreekt om toerbeurt deze laatstgenoemde zogeheten ‘paradijskeepers’. In deze aflevering is Mickey van der Hart aan het woord. Sinds 2019 komt hij uit voor het Poolse Lech Poznan.

Debuut bij Ajax

Van Der Hart doorliep de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde op 29 oktober 2013 onder Frank de Boer in de hoofdmacht van de Amsterdammers. In de ArenA werd voor de KNVB-beker met 4-1 van ASWH gewonnen. Door de hevige concurrentie van Jasper Cillissen en Kenneth Vermeer wist de Amstelveense doelman geen vaste basisplaats te veroveren. Een verhuur aan Go Ahead Eagles bood uitsluitsel. Na een jaar in Deventerse dienst vertrok Van der Hart naar PEC Zwolle, waar hij tussen 2015 en 2019 een kleine honderd officiële wedstrijden keepte. Nadat zijn contract was afgelopen, besloot de voormalig jeugdinternational dat het tijd was voor een buitenlands avontuur.

Europees voetbal

Het werd voor Van der Hart al snel duidelijk dat Lech Poznan zijn nieuwe club moest worden. “Toen mijn zaakwaarnemer me vertelde over de interesse van Lech Poznan, was ik eigenlijk gelijk enthousiast. Ik kende de club nog van de Europese wedstrijden die het een aantal jaar geleden tegen FC Utrecht speelde en wist dat het één van de grootste clubs van Polen is. Veel mensen hebben misschien zoiets van ‘Polen, wat moet je daar nou?’, maar het voetbal is van een goed niveau en hier kan ik Europees voetbal spelen en meedoen voor de prijzen.”

Veel mensen hebben misschien zoiets van ‘Polen, wat moet je daar nou?’, maar het voetbal is van een goed niveau en hier kan ik Europees voetbal spelen en meedoen voor de prijzen”

Motivatie

Tot nu toe is het de Nederlandse doelman niet gelukt om met zijn Poolse club een prijs te pakken. In zijn eerste seizoen werd er net naast de landstitel gegrepen en verloor het elftal in de halve finale van de beker na penalty’s. Voor Van der Hart is het een extra motivatie de pannen van het dak te keepen en aan het einde van dit seizoen wél met zilverwerk in zijn handen te staan. In de competitie, die komende zondag na een lange winterstop weer hervat wordt, gaat Lech Poznan fier aan kop en begin maart speelt het in de kwartfinale van de beker. Niet alleen op sportief gebied, maar ook buiten de kalklijnen bevalt het de amicale goalie goed in Polen.

Levenservaring

“Poznan is een mooie studentenstad, met veel restaurants en op slechts twee uur rijden van Berlijn. Nederlanders hebben nogal eens de indruk dat Polen wat chagrijnig zijn, maar dat is echt niet zo. Hoewel ze best gesloten zijn, zijn ze voornamelijk heel erg vriendelijk en behulpzaam.” Bij de keuze om naar Polen te gaan speelde bij Van Der Hart, die zich het Pools inmiddels eigen heeft gemaakt, niet alleen sportieve aspecten een rol. Het was ook een keuze om levenservaring op te doen. Zijn meest bijzondere moment beleefde hij na een uitwedstrijd voor de beker.

Priester

“In Nederland zijn we gewend dat de bus een soort heilige plek is waar alleen spelers en staf mogen komen. Na de wedstrijd zette ik mijn koptelefoon al op om rustig muziek te gaan luisteren, toen ik plotseling op mijn schouder werd  getikt. Het bleek een priester te zijn die ook fan van onze club is. Hij deelde aan alle spelers kettingen uit met een kruis eraan om ons te zegenen. Ik zat naast een aantal Scandinavische teamgenoten en wij keken onze ogen uit, terwijl het voor de Poolse spelers, die heel erg katholiek zijn, de normaalste zaak van de wereld was. Dit zijn dingen die je in Nederland niet meemaakt en daarom beleef ik hier op alle fronten een prachtige tijd.”

“Na de wedstrijd werd ik in de bus op mijn schouder getikt en bleek het een priester te zijn”

Vorig artikelColin van der Meijden: Rekening houden met scenario’s (Preview)
Volgend artikelDe ooievaar komt binnenkort langs bij Loes Geurts