Op de KNVB Campus stond de afgelopen dagen alles in het teken van de Future of Football Cup. Tijdens het toernooi, georganiseerd door Red Bull, werden nieuwe spelregels uitgetest. De deelnemers waren de beloften of onder 19-teams van AZ, PSV, Red Bull Leipzig (in de laatste wedstrijd vervangen door SC Heerenveen) en Club Brugge. Keeperssite was aanwezig bij de wedstrijd tussen AZ en Club Brugge en sprak met AZ-goalies Beau Reus en Sem Westerveld over hun ervaringen met de spelregels. 

Het doel van het toernooi is om uit te testen of het voetbal door het aanpassen van bepaalde regels aantrekkelijker wordt voor de toeschouwers en wat dit doet met de intensiteit voor de spelers. Het gaat om de volgende spelregels:

  • Ingooien wordt intrappen of indribbelen, dit moet binnen vijf seconden gebeuren
  • Bij een vrije trap mag er direct gedribbeld worden, bij een doeltrap van de keeper geldt hetzelfde
  • Er mag onbeperkt gewisseld worden en het spel hoeft hiervoor niet stil te liggen
  • Een gele kaart levert een tijdstraf van vijf minuten op
  • Er wordt gespeeld met een zuivere speeltijd van twee keer dertig minuten

6-0

In de wedstrijd tussen Jong AZ (onder 23, red.) en een erg jong team van Club Brugge schiet AZ uit de startblokken met fris en aanvallend voetbal en komt het binnen de kortste keren met 3-0 voor. Naast de nationale en internationale pers is ook de talentvolle AZ-doelman Sem Westerveld aandachtig toeschouwer. Westerveld stond onder de lat in het eerste toernooi-duel tegen Red Bull Leipzig, dat met maar liefst 6-0 werd gewonnen door de Alkmaarders. “Ik vond het zeker leuk om de nieuwe spelregels uit te proberen, al heb ik in de wedstrijd niet veel te doen gehad. Leipzig zette heel laag druk, waardoor ik elke doeltrap simpel naar een van mijn verdedigers kon spelen. Het zou interessant geweest zijn om te kijken wat er zou gebeuren als ze zouden vastzetten en ik vanuit een doeltrap zou indribbelen.” De jonge doelman geeft aan dat hij wel extra alert moest zijn. “Doordat er bij elke vrije trap en ingooi direct gedribbeld kon worden moest ik mijn verdediging steeds heel snel organiseren. Uiteindelijk denk ik dat het traditionele spel toch beter is, omdat er meer rustmomenten zijn.”

Sem Westerveld: “Doordat er bij elke vrije trap en ingooi direct gedribbeld kon worden moest ik mijn verdediging steeds heel snel organiseren”

Naarmate de eerste helft vordert komt Club Brugge beter in de wedstrijd en krijgt het de eerste serieuze kans. Gelukkig voor AZ is Beau Reus scherp en verijdeld hij een doelpoging van de Belgische nummer 9. Na rust blijft de club uit de kaasstad de bovenliggende partij en scoort het prachtige treffers. De teller stopt uiteindelijk bij 6-0.  Tussendoor moet Reus nog een aantal maal handelend optreden en is het voornamelijk aan hem te danken dat de nul wordt gehouden. Ook de grote en vriendelijke Reus spreekt van een goede ervaring, maar is geen voorstander van het toepassen van de nieuwe regels in de Keuken Kampioen Divisie. 

Fysiek sloopfeest 

“Ik ben bang dat wanneer wij met deze regels tegen bijvoorbeeld Almere City of De Graafschap spelen het voor ons een fysiek sloopfeest wordt. Omdat elke bal die uitgaat direct het doelgebied ingepompt kan worden, zullen de teams die veel lange spelers hebben hier een groot voordeel van hebben. De jong-teams zijn daarentegen vaak fysiek minder sterk en dus in het nadeel. Ik denk dat het in de Eredivisie wel een meerwaarde kan zijn, omdat de meeste teams daar meer de intentie hebben om te ‘voetballen’. Als daar in plaats van het spelen van hoge ballen, meer wordt ingedribbeld kan het leuker worden.”

Beau Reus: “De jong-teams zullen fysiek in het nadeel zijn”

Tot slot vertelt de Alkmaarse doelman dat er voor Jong AZ nog een nadeel kleeft aan het vervangen van een inworp voor een intrap of dribbel. “Een van onze krachten is om de tegenstander onder druk te zetten op hun helft. Een ingooi is hier een perfect moment voor, maar wanneer de bal ook geschoten kan worden zullen veel teams de bal direct lang trappen en wordt het meer een soort ‘lange halen snel thuis-voetbal’.” Als het aan de AZ-keepers ligt worden de nieuwe regels dus niet ingevoerd, maar zonder meer was de Future of Football Cup, glansrijk gewonnen door Jong AZ, een zeer interessant experiment.

Vorig artikelStraatvoetballer Touzani daagt Noord-Hollandse penaltykillers uit
Volgend artikelLize Kop wil eerste keepster van Oranje Leeuwinnen worden