Nederland – Verenigde Staten
Wie gaat in Qatar de vaderlandse eer onder de lat verdedigen? Naast de plaats van handelen van het WK is de keeperskeuze waarschijnlijk het meest besproken onderwerp geweest in de laatste weken en maanden. Nu bekend is dat Andries Noppert in het doel staat, is het interessant om in te gaan op de keuze die Louis van Gaal en Frans Hoek hebben gemaakt. Net als tijdens het afgelopen EK schijnt keepersspecialist Roy Elferink zijn licht op de nationale nummer 1 en beoordeelt hij kritisch en kundig zijn prestaties.
Doorbraak
De beer van De Meer, de zwarte panter, de leeuw van Deventer. Allemaal bijnamen van vroegere keepers van Oranje. Komt daar binnenkort de reus van Oranje bij? Zo ver is het natuurlijk nog niet, maar de balans begint aardig naar de goede kant door te slaan. De wedstrijd tegen Amerika was naar mijn mening de doorbraak van Andries Noppert op het internationale podium. Wat een performance!
“De wedstrijd tegen Amerika was naar mijn mening de doorbraak van Andries Noppert op het internationale podium”
Qatar
In de laatste poulewedstrijd tegen Qatar kreeg Noppert zo weinig te doen dat het niet de moeite waard was om hier een (uitgebreide) analyse op los te laten. Het thuisland kwam niet verder dan één schot op doel en twee voorzetten. Afgelopen zaterdag was dit een heel ander verhaal. Nadat Noppert bij zijn eerste balcontact de bal nogal wild uitschoot, was zijn eerste redding een cruciale.
Fantastische reflex
In de derde minuut kreeg Nederland de bal niet goed weg, en belandde deze op zo’n acht meter van het doel plots voor de voeten van Pulisic. De aanvaller kon vrij uithalen, maar Noppert redde met een fantastische reflex. Wat hierbij ook opviel, was dat zowel de verticale als horizontale houding van de doelman perfect was. Hiermee bedoel ik zijn positie op het veld ten opzichte van het doel, de speler en de bal, en de uitgangshouding van zijn lichaam. Noppert stond volledig in balans en stil op het moment van schieten.
Terugspeelbal Depay
De redding was cruciaal. Want wat als Nederland al zo vroeg in de wedstrijd op achterstand was gekomen? Gelukkig speelde het team na de matige openingsfase een stuk beter en dynamischer dan in de poulewedstrijden. De acties die Noppert tot aan de 2-1 moest uitvoeren waren niet heel moeilijk, maar werden wel overtuigend uitgevoerd. Vlak voor de tegentreffer onderscheidde de Friese keeper zich weer, alhoewel dit gebeurde zonder balcontact. Aanvaller Depay besloot tot een vreemde terugspeelbal in een vol strafschopgebied, waarna Wright vrij voor de keeper opdook. De Amerikaan was eerder bij de bal dan Noppert en omspeelde hem. Wat de doelman hier heel erg goed deed, was dat hij niet naar de grond ging. Hij bleef staan en dwong Wright daarmee naar de hoek, waardoor Dumfries de tijd had om terug naar het doel te sprinten en daar de bal voor de lijn weg te halen. Uit de daaropvolgende corner viel de aansluitingstreffer, waarbij Noppert volledig kansloos was.
“Vlak voor de tegentreffer onderscheidde de Friese keeper zich zonder balcontact”
Sliding
Kort hierna volgde de derde cruciale redding. De defensieve organisatie en de afstemming tussen de centrale verdedigers en Blind was even zoek, waardoor Amerika een diagonale steekbaal vanuit het midden naar de zijkant kon geven. Weer schatte Noppert de situatie voortreffelijk in en was buiten het zestienmetergebied het eerste bij de bal. Met een sliding kon hij de bal net op tijd wegschieten.
Argentinië
Kort samengevat speelde ‘de reus van Oranje’ een prachtige wedstrijd. Nu wacht vrijdag Argentinië in de kwartfinale. Noppert zal met een heerlijk gevoel en vol vertrouwen naar deze wedstrijd toeleven. Je bent bijna geneigd dat het toernooi voor hem niet meer stuk kan, maar één cruciale fout en de wereld kan er voor een keeper weer heel anders uitzien. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe Noppert staande gaat houden tegen de absolute wereldtop. Messi begint inmiddels aardig warm te draaien en dus wacht er een grote, maar schitterende uitdaging voor de doelman van Heerenveen.