In de rubriek Trainers voor Trainers vragen we iedere maand een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. April staat in het teken van de 42-jarige Randy Sanches: een veelzijdige trainer, die niet voor niets sinds kort de rechterhand van Stanley Menzo is van het Surinaamse voetbalelftal.
Als kleine jongen bracht Randy heel wat uren door op het plein achter de Kinkerstraat, waar hij opgroeide in Amsterdam. Samen met schoolvriend Sander Smit speelde hij de EK-finale van ’88 na. Hans van Breukelen maakte in dat schouwspel plaats voor Stanley Menzo en samen met ‘Sander van Basten’ veroverde hij de straatstenen. “In ’87 zag ik ineens een donkere keeper in het doel staan bij Ajax. Ik wist meteen: later word ik Menzo! Iedere dag keepte ik. Gooien en vangen kon ik aardig. Toch voelde ik ook veel liefde voor voetbal. Bryan Roy was hierin mijn grote voorbeeld.”
Fiftyfifty
Niet veel later ging de Amsterdammer met Surinaamse roots met dezelfde schoolvriend mee naar voetbalclub VVA Spartaan. “Tien seizoenen heb ik bij deze club doorgebracht. Ik wilde zowel op doel staan als meedoen in het veld. In de eerste acht seizoenen mocht ik de eerste helft van de wedstrijden keepen en de tweede helft voetballen. Dat was voor mij de perfecte combinatie. Uiteindelijk koos ik er op mijn 14e voor om twee seizoenen volledig te gaan voetballen. Toen ze me in de B1, wat we nu JO17 noemen, vroegen om weer te gaan keepen, deed ik dat in eerste instantie met veel tegenzin.”
“Toen ze me in de, wat we nu JO17 noemen, vroegen om weer te gaan keepen, deed ik dat in eerste instantie met veel tegenzin”
RKC Waalwijk
Gelukkig was Randy zijn keeperstalent niet verloren en dat bleef niet onopgemerkt. DWS wilde de doelman maar wat graag hebben en sindsdien ging het hard. Hij werd gescout en naar RKC Waalwijk gehaald. “Ik was absoluut niet bezig met de profwereld in mijn hoofd. Ik wilde gewoon plezier maken. Maar toen ik naar RKC ging, kwam natuurlijk een wens uit. Ik startte bij de Onder 19, maar de tweede keeper van het eerste elftal raakte geblesseerd en zo zat ik als 18-jarige ineens op een prachtige positie met een C-contract. Ik maakte trainingskampen mee en zag keepers als Van der Sar, die toen nog bij Ajax speelde. Ik was beland in mijn jongensdroom. Mijn debuut heb ik helaas niet gemaakt, omdat de eerste keeper, Rob van Dijk, nooit wat mankeerde en geen enkele rode kaart pakte. Desondanks was het een mooie tijd.”
Türkiyemspor
Na twee seizoenen nam de eredivisieclub afscheid van de goalie, omdat een nieuwe trainer andere, betere keepers meebracht. “Ik kon terecht bij Dordrecht, maar op dat moment vond ik dat te min. Achteraf denk ik: had het gewoon gedaan. Ik liep twee weken stage bij Bolton Wanderers in Engeland, maar dat werd ook geen succes. Het niveau was simpelweg te hoog voor mij op dat moment. Toen ik terugkwam trainde ik met een groepje voetballers, waaronder Winston Bogarde, bij Medico Vision in Amsterdam om beter te worden. Plotseling werd ik aangesproken door een Turkse man die me naar Türkiyemspor wilde halen. Turkije zag ik zeker zitten! Maar wat bleek? Het ging om FC Türkiyemspor in Amsterdam. In eerste instantie lachte ik de beste man uit, maar na een goed aanbod besloot ik toch de kans te pakken. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
Keeperstrainer
Na een aantal seizoenen Türkiyemspor, ging Randy op zoek naar andere clubs met ambitie. “Ik wilde naar clubs toe die wilden promoveren. Zo speelde ik bij De Dijk, Pancratius, RVC Naarden en ZSVO. Toen ik geblesseerd raakte aan mijn schouder, besloot ik weer om te gaan voetballen. Vervolgens startte ik in 2015 ook met keeperstraining geven aan JO8 tot en met JO18 bij ZSVO. Ik wilde spelers mentaal verder helpen. Op eigen initiatief volgde ik een cursus pedagogiek van vijftien maanden, omdat ik wist dat deze me zou helpen bij het training geven.”
“Op eigen initiatief volgde ik een cursus pedagogiek van vijftien maanden, omdat ik wist dat deze me zou helpen bij het training geven”
Ziektewet
De gedreven trainer kwam bij AFC en de Ajax Amateurs terecht, waar hij onder andere werkte met keeperstrainer Béla Szénási en trainer Jörg Smeets. Langzaam groeide de wens om een eigen keepersschool te starten. “In 2017 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Ik had nog geen site. Iedereen die wilde komen kon komen. Ondertussen deed ik ook jongerenwerk. Ik was straatcoach en interventiemedewerker. Door een incident raakte ik in de ziektewet. Na mijn werk werd ik plotseling van mijn fiets getrapt en in elkaar geslagen door jongeren. Mijn contract werd jammer genoeg niet verlengd en ik was radeloos. Ik wist niet wat ik moest doen. Vervolgens besloot ik mijn passie als trainer verder uit te breiden en pakte ik het professioneel aan. Ik veranderde de naam, het logo en liet een nette site maken. Toen is het hard gegaan.”