In de rubriek Trainers voor Trainers vragen we iedere maand een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. Augustus staat in het teken van Riccardo Boscolo. De Italiaan geeft training aan twee clubs in Friesland. Alsof dat nog niet genoeg is runt hij ook nog zijn eigen keepersschool.

Riccardo Boscolo zag het eerste levenslicht op 28 januari 1964 in het Italiaanse Chioggia, onder de rook van Venetië. Riccardo bleek talent voor keepen te hebben en belandde in 1978 in de jeugdopleiding van het roemruchte FC Padova. De ex-club van Michel Kreek speelde in het verleden meerdere seizoenen in de Serie A en is momenteel terug te vinden in de bovenste regionen van de Serie C. Na twee jaar werd Riccardo’s vader echter ziek. De vrachtwagenchauffeur besloot zijn droom om profkeeper te worden te laten varen en zijn vader te helpen met werken op het land.

Het tekent de sterke familieband van Riccardo. Jaren later drijft de liefde hem toch weg uit zijn geliefde Italië. In 1983 ontmoet Riccardo zijn huidige vrouw Bea, met wie hij drie kinderen heeft, op het strand van Sottomarina. Na een lange afstandsrelatie van enkele jaren verhuist de Friezin naar Italië, waar ze met haar Italiaanse droomman in het huwelijksbootje stapt. Riccardo blijft ondertussen keepen en komt uit voor verschillende amateurclubs. Omdat Bea niet kan aarden in het Zuid-Europese land besluit het koppel om in 1990 in Nederland te gaan wonen. Ze strijken neer in het Friese dorp Hardegarijp.

Ontwikkelen visie

“Door middel van het voetbal heb ik mijn weg gevonden in Nederland”, vertelt de Italiaan met Fries accent. Hij vervolgt: “Ik ben begonnen met keepen bij VV Hardegarijp. Hier heb ik een aantal jaar gespeeld, waarna ik naar VC Trynwalden ben gegaan. Na een zware knieblessure heb ik op 30-jarige leeftijd besloten te stoppen en ben ik begonnen met de opleiding tot keeperstrainer. Ik heb cursussen van Frans Hoek, Maarten Arts en de KNVB gevolgd en ben vervolgens bij Trynwalden gestart als keeperstrainer.”

“Door middel van het voetbal heb ik mijn weg gevonden in Nederland”

Riccardo Boscolo vangt hier aan met het ontwikkelen van zijn visie op het keepen. “Bij de jongste jeugd, keepertjes van acht/ negen jaar, zijn er voor mij een aantal aspecten het allerbelangrijkst. Dit zijn de coördinatie, snelheid en het vangen van de ballen. Bij het laatste gaat het om het scheppen van de bal, het onderhands vangen en het bovenhands vangen. Dit alles combineer ik met het positie kiezen in het doel en het uitrollen. Om het uitdagend te houden doen we ook spelvormen, maar tot ik zie dat de doelmannen toe zijn aan een volgende stap beperk ik me zoveel mogelijk tot de genoemde vaardigheden.”

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Klik hier voor de bijbehorende oefenstof.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelRiccardo Boscolo
Volgend artikelKeepersbijscholingsdagen in Uganda