Sieb Dijkstra – Keeper met een missie

TEKST: SHARON ENGERS | BEELD: BOEKSCOUT

Sieb Dijkstra – Keeper met een missie

Alweer een keeper met een missie, denk ik, als ik de biografie uit mijn brievenbus haal. Bestaan er überhaupt keepers zonder missie? Leer mij de doelmannen kennen. En zijn er vandaag de dag nog voetballers – of sporters in het algemeen – die niet de missie hebben om een biografie uit te brengen? Toegegeven, ik ben de laatste tijd nogal biografiemoe. Ietwat sceptisch begin ik daarom aan dit ‘voetbalavontuur’ van Sieb Dijkstra, dat Martin Schouman in honderddrieënvijftig pagina’s uiteenzette. 

Vanaf bladzijde één zit ik direct in het verhaal. Het eerste hoofdstuk begint met de, tot dusver, laatste dag uit Siebs profloopbaan. De Limburger is als keeperstrainer verwikkeld in een conflict met trainer Sjors Ultee bij Fortuna Sittard. De levendige dialogen houden de spanning vast en roepen een gevoel van onrechtvaardigheid op, waardoor ik als lezer meeleef.
‘Als kind had Sieb al te maken met tegenslag, maar niets kreeg hem eronder. Hij is ervan overtuigd dat hij ook nu zijn leven weer op kan pakken.’ Deze treffende zinnen vormen een brug tussen Siebs huidige situatie en de start van zijn leven. 

Als Sieb anderhalf jaar is, belandt hij met een longembolie in het ziekenhuis. Hoewel de artsen zijn overlevingskansen gering inschatten, blijkt dan al wat voor een vechter ze in huis hebben. Na enkele weken verlaat de kleine het ziekenhuis. De dokter geeft wel te kennen dat Sieb later niet aan sport kan doen. Daar denkt Sieb echter heel anders over. Als hij acht jaar is, mag hij van zijn vader mee naar de training van de E-tjes bij Roda JC. Om hem niet moe te maken, zet zijn vader hem in het doel. Met succes. Een keeper met een missie is opgestaan.

Sieb schopt het tot de A1 van Roda JC. Als blijkt dat hij slechts om de week tussen de palen mag staan, vraagt hij een overschrijving aan naar vierdeklasser RKTSV, waar zijn oudere broer speelt. Hij draait een topseizoen en de clubs staan voor hem in de rij. Sieb staat een aantal seizoenen bij SV Heerlen en SVK onder de lat en wordt vervolgens gebeld door zijn oude liefde Roda. Op 21-jarige leeftijd tekent hij zijn eerste contract in het betaald voetbal. 

Vanaf dan gaat het hard. Roda verhuurt de bevlogen keeper aan AZ, waarna Sieb de overstap maakt naar het Schotse Motherwell. Zijn overzeese tocht naar Schotland brengt hem een stuk dichter bij zijn ideaal om in de Engelse Premier League te spelen. Op zijn zestiende bezocht Sieb de wedstrijd West Ham United – Queens Park Rangers, tijdens een schoolreisje naar Londen. Doelman Phil Parkes trok dusdanig zijn aandacht, dat Sieb sindsdien ervan droomt om net als deze ster op posters in jongenskamers te hangen. Dat de werkelijkheid Siebs stoutste dromen overtreft, blijkt uit het bijzondere verhaal dat volgt.

Het verhaal leest vlot weg en is vermakelijk, vooral door de anekdotes die worden aangehaald.
Ook wordt aandacht besteed aan de rauwe randjes van Siebs carrière en niet te vergeten de rouwrandjes: maar liefst vijf van zijn voormalig ploeggenoten verlaten het leven vóór hun veertigste. Het boek beschrijft veel meer dan een voetbalavontuur. De auteur slaagt erin om sport- en privéleven op interessante wijze af te wisselen.

Sieb Dijkstra: in Nederland geen grote naam, aan de andere kant van de Noordzee een cultheld. Het wordt tijd dat de tot tweemaal uitgeroepen Schots keeper van het jaar wat meer lof krijgt vanuit het vaderland. Ik raad daarom zeker aan dit boek te lezen, ook als je biografiemoe bent. Een verhaal als dit loont de moeite.

Bestel het boek voor €20,50 via boekscout.nl.

Vorig artikelMaarten Arts: vaardigheid 8
Volgend artikelColumn Sjoerd Mossou: Leve de keeper in het diepgroen