TEKST: ANDRÉ KRUL

Soufiane Touzani, bekend als straatvoetballer en ‘pannakoning’, was op 10 juli te gast bij EVC in Edam. Niet om mooie trucjes uit te halen en panna’s te geven, maar om de doelmannen van keepersschool Goals United uit te dagen zijn penalty’s te stoppen. Touzani neemt 50 penalty’s op 45 keepers en wint de challenge, wanneer hij er minimaal 40 weet te scoren. Keeperssite was getuige van een spannende strijd.

Goals United is de keepersschool van Arjan Heerland, die de getructe Touzani goed kent uit zijn tijd als zaalvoetbalkeeper. Samen namen zij het initiatief om deze dag te organiseren. Heerland: “Omdat Soufiane de positie van de keeper megabelangrijk vindt, wilde hij hier op zijn YouTubekanaal (Touzani TV, red.) graag aandacht aan besteden. Ik heb toen alle keepers van Goals United uitgenodigd om te proberen een penalty van hem te stoppen.”

Omdat Touzani met hamstringklachten kampt, heeft hij speciaal twee gasten laten overvliegen om hem te helpen. Dit zijn niet de eersten de besten. Met Randall do Rosario, straatvoetballer van Team Ronaldinho, en Ayoub Boukhari, spelend voor FC Eindhoven Futsal in de Eredivisie, vormt hij een uitstekende combinatie. ‘Team Goals United’ bestaat uit keepers en keepsters van alle leeftijden, met als speciale gast profkeeper Jordy van Stappershoef; oud-doelman van FC Volendam, die tot afgelopen seizoen onder contract stond bij het Engelse Bristol Rovers.

Meester blinkt uit

Het is echter niet Van Stappershoef, maar oud VV Alkmaar-doelvrouw Marése Meester, nu spelend bij DSS Haarlem die uitblinkt. Heerland had ingezet op de deelname van 50 keepers, maar omdat dit aantal net niet werd gehaald, selecteert hij een aantal echte penaltykillers om een tweede keer tussen de palen te staan. Nadat Meester de eerste penalty van Touzani op spectaculaire wijze stopt, weet ze ook de tweede te keren.

Mede door de reddingen van de talentvolle keepster, komt het uiteindelijk op de laatste penalty aan. Scoort de straatvoetballer dan wint ‘Team Touzani’, maar mist hij dan gaat de winst naar Goals United. Heerland schuift voor de allesbeslissende strafschop wederom Marése Meester naar voren. Helaas voor alle doelmannen en -vrouwen blijft de balgoochelaar nu wel koel en stuurt Meester de verkeerde kant op. Ondanks de nederlaag hebben alle aanwezigen een fantastische middag gehad, beaamt ook Arjan Heerland. “Ik heb 45 keepers intens zien genieten en dat is natuurlijk het belangrijkste. Het is super dat iemand als Soufiane Touzani, die een grote status bij veel kinderen heeft, het belang van keepen beseft en dat we op deze toffe manier de keepers in een goed daglicht hebben kunnen zetten.”

Touzani en Heerland dagen elkaar na afloop van de challenge nog eens uit.

Vorig artikelNederland – Tsjechië
Volgend artikelNieuwe spelregels getest op de Future of Football Cup