In de nieuwe rubriek Trainers voor Trainers vragen we iedere maand een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. December staat in het teken van de 21-jarige Terence Meuwese, momenteel trainer bij Koninklijke HFC.


Op 5-jarige leeftijd stond Terence al tussen de doelpalen. “Op mijn allereerste voetbaltraining bij Onze Gezellen in Haarlem hadden ze een keeper nodig. Dat wilde ik wel zijn. Ik had direct de smaak te pakken en dacht vanaf dat moment aan niets anders meer.” Dat hij zo vroeg begon, wierp zijn vruchten af. Toen hij 8 jaar was, vertrok de doelverdediger naar de profclub HFC Haarlem. Deze ging hetzelfde seizoen nog failliet, waarna hij zijn passie uitleefde bij AFC Amsterdam. Niet veel later kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht.

Tegenslagen

Het ging de jonge doelman voor de wind. Voetbal was zogezegd ‘zijn leven’ en een profcarrière zag hij zeker zitten. Tot hij in Onder 16 tijdens een training zijn lies scheurde. Terence herstelde relatief snel, werd zelfs geselecteerd voor nationale jeugdelftallen, maar raakte niet lang daarna opnieuw geblesseerd. Na weer een korte herstelperiode sloeg uiteindelijk het noodlot toe: de aanhechting van dezelfde lies scheurde af, waarna de kans op een goede comeback nihil was.

Daarnaast maakte de gedreven keeper zich druk om zijn lengte van 1,77 meter. Waar hij in zijn jongere jaren altijd met kop en schouders boven de rest van het elftal uitstak, haalde deze hem nu in. “Toen ik door een botscan wist dat ik niet lang zou worden, dacht ik wel; nu wordt het moeilijk om de Europese top te behalen.”

Tegelijkertijd kreeg de talentvolle goalie op privégebied ook wat tegenslagen te verduren. Zijn ouders gingen uit elkaar en Ajax vroeg hem van school te wisselen. Het plezier in voetbal ontbrak aan alle kanten, maar hij negeerde de signalen. “Als jonge jongen hang je je identiteit op aan voetbal, dus het kwam niet eens in me op om te stoppen. Ik ging altijd maar stug door.”

Uiteindelijk maakte de geboren Haarlemmer vol goede moed de overstap naar FC Groningen, maar zonder succes. Paniekaanvallen staken de kop op. “Na een maand vroeg het hoofd van de jeugdopleiding of het niet beter was om te stoppen. Toen pas kon ik eraan toegeven.”

“Als jonge jongen hang je je identiteit op aan voetbal, dus het kwam niet eens in me op om te stoppen. Ik ging altijd maar stug door”

Op de koffie

Een half jaar nadat de keepersfanaat zijn carrière in het hoge noorden beëindigde, nodigde keeperstrainer en -coördinator René Stam hem uit om koffie te komen drinken op sportpark De Toekomst, samen met collega Martijn Middelbeek. Het tweetal kon bij Ajax wel een paar extra handen gebruiken en zocht iemand die bekend was met de club. Tevens kon Terence er op deze manier achter komen of het trainersvak hem lag. Een echte win-winsituatie. “Normaal gesproken ontwikkel je je als keeperstrainer en dan mag je misschien, als je het goed doet, bij Ajax aan de slag. Ik heb het juist mogen leren bij Ajax. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Profielschets

Via Gertjan Tamerus, destijds trainer bij Ajax in de middenbouw en momenteel hoofdtrainer van Koninklijke HFC, kwam de voormalige sluitpost uiteindelijk bij de Haarlemse club terecht. Inmiddels is hij sinds twee jaar naast trainer ook coördinator bij de partnerclub van Ajax. “Het Hoofd Jeugdopleiding heeft, samen met Gertjan en de toenmalige keeperstrainer van HFC 1, de profielschets gemaakt van de HFC-doelman. Dat profiel hebben we aangepast aan elke leeftijdscategorie. Per leerjaar weten we welke aspecten van het keepen aan bod moeten komen. Deze aspecten hebben we weer onderverdeeld in thema’s, die overigens overeenkomen met de thema’s waarmee we bij Ajax werkten. Denk aan positionering in de goal, op het juiste moment stilstaan, 1:1-situaties, goede keuzes maken, enzovoorts. Wanneer moet je een bal aanvallen en wanneer een stap terugdoen om de reactietijd te vergroten? Bij HFC spelen we met ruimte achter de laatste lijn. Daar moeten keepers extra alert op zijn. Tijdens keeperstrainingen laat ik dat terugkomen bij 1:1-duels, door heel aanvallend te keepen. In teamtrainingen waar ik bij ben, is dat ook waar ik erg op coach.”

Doelverdedigers

Ondanks dat de speelwijze bij HFC veel invloeden kent van Ajax, heeft de club wel degelijk een eigen visie ontwikkeld. Zo zijn er in de jeugd doelbewust tot Onder 12 geen vaste keepers. “Voor je motoriek is het beter om tot je twaalfde zoveel mogelijk verschillende rollen in het veld te vervullen. Aan de andere kant wordt bij Ajax gezegd dat als je jong bent, je ook het best leert. Dus als je dan al veel keepershandelingen aangeboden krijgt, neemt de kans dat je een goede keeper wordt toe. Wij combineren beide zienswijzen op ons eigen manier.”

Alle voetballers krijgen één keer in de maand keeperstraining. Jongens die het erg leuk vinden en talent bezitten om op doel te staan, krijgen wekelijks keeperstraining naast hun gewone voetbaltraining. “Vanaf Onder 12 werken we pas echt met keepers. Tot die tijd noemen we keepers ook geen keepers maar ‘doelverdedigers’. Dat betekent dat er in wedstrijden ook geen officiële keepers zijn. Wel draagt de laatste man een ander kleur shirt, omdat dat moet van de KNVB. We zijn hierin uniek. Noem je ze keeper en geef je ze handschoenen en een keepersshirt, dan gaan ze toch op de doellijn staan. We willen juist dat ze als laatste verdediger meedoen in het spel. Een laatste man die zijn handen mag gebruiken als het nodig is. Het gaat er vooral om dat er druk wordt gezet op de bal en dat ze als een zwerm bijen de bal afjagen, zoals Gertjan dat noemt. De afstand van de laatste man tot de zwerm mag niet te groot worden, zodat de bal tijdig onderschept kan worden, wanneer deze diep wordt gespeeld.”

“Vanaf Onder 12 werken we pas echt met keepers. Tot die tijd noemen we keepers ook geen keepers maar doelverdedigers”

Teamwork

De profielschets voor de HFC-keeper is dan wel in samenspraak met de hoofdtrainer tot stand gekomen, qua trainingen valt er op het gebied van teamwork volgens Terence nog winst te behalen. “In de jeugdopleidingen trainen we vooral geïsoleerd, maar ben ik wel bij teamtrainingen aanwezig om de keepers te coachen. Wat nog idealer zou zijn, is als ik echt samen met een trainer ga zitten en een oefening met hem in elkaar zet, die zowel voor spelers als voor keepers heel interessant is. Dat gebeurt momenteel nog niet, maar dat is wel een plan voor de toekomst.”

Inspiratie

Inspiratie voor zijn trainingen haalt de vakman overal vandaan. Socialmedia-accounts houdt hij nauwlettend in de gaten, op zoek naar oefenstof, die hij vervolgens aanpast naar eigen wens. Bovendien analyseert hij wedstrijden en kijkt hij naar samenvattingen. “Wat me nu bijvoorbeeld opvalt in profwedstrijden van de laatste tijd, is dat veel doelpunten in de lange hoek vallen. Veel keepers staan in mijn ogen gepositioneerd bij de korte hoek en ik wil keepers juist uitdagen om die korte hoek wat meer los te laten of om zelfs een verdediger te gebruiken om die hoek af te dekken. In plaats van de korte hoek heel klein te maken, vind ik het beter wanneer keepers verder terug staan naar de lijn. Hierdoor hebben zij meer reactietijd en dus kunnen ze de korte hoek groter maken. Immers, bij een hard schot kun je door de tijdwinst een grotere afstand overbruggen. Het voordeel hiervan is, dat de keeper bij een schot in de lange hoek meer reach heeft. Graag geef ik het vertrouwen mee, dat, wanneer de korte hoek groter is, de doelman toch nog die bal pakt.”

Mentale welzijn

Naast de technische aspecten van het keepen, besteedt Terence ook veel aandacht aan het mentale welzijn van zijn doelmannen. Juist omdat hij zelf niet altijd de hulp kreeg die hij nodig had, is hij extra alert. “Ik ben erg betrokken als coach, zowel op als buiten het veld. Als ik merk dat een keeper even in een wat mindere fase zit, bel ik hem de dag na een training op om te vragen hoe het gaat op school en of privé nog alles goed zit. Soms bel ik ook vlak voor een wedstrijd om de keeper wat scherper te maken, als ik denk dat hij dat nodig heeft. Zo heb ik een keer met een keeper die het moeilijk had koffiegedronken in de stad. Ik geloof er echt in dat je alleen goed presteert als je lekker in je vel zit en soms zijn daar andere dingen voor nodig dan gebruikelijk.”

“Ik geloof er echt in dat je alleen goed presteert als je lekker in je vel zit en soms zijn daar andere dingen voor nodig dan gebruikelijk”

Terence feliciteert HFC-doelman Duke Verduin met de overwinning op Quik Boys. Fotografie: Pim Hols

Verbeterpunten

Ondanks dat de gedreven ex-goalie er alles aan doet om de keepers bij HFC optimaal te laten presteren, ziet hij in zijn eigen manier van coachen ook nog verbeterpunten. Zo vindt hij het vooral moeilijk om op het juiste moment ‘hard’ te zijn en dat heeft wel eens vervelende gevolgen. “Ik denk dat ik soms steken heb laten vallen in zeggen waar het op staat op het keepende aspect. Zo hebben we onlangs bij HFC een eerste keeper gepasseerd, die nu dus op het tweede plan staat. Voor hem kwam dat als een verrassing en dat neem ik mezelf best kwalijk. Dat heb ik ook toegegeven. Ik ben niet altijd even duidelijk geweest op het veld. Dat zie ik zeker als een ontwikkelpunt.” 

Favorieten

Gelet op de huidige keepers in het betaald voetbal, heeft Terence wel degelijk zijn favorieten. In de eredivisie bewondert hij naast Justin Bijlow vooral de prestaties van Jay Gorter, met wie hij zelf vroeger trainde. “Jay heeft zich zo goed ontwikkeld de afgelopen jaren. Zijn stijl van keepen is ook anders dan die van de meesten, vind ik. Hij kan bij een schot vanaf de zestien zelfs achter de doellijn beginnen en dan als een bezetene vooruit lopen en ballen aanvallen en tegenhouden. Het is totaal niet wat we altijd hebben geleerd, maar doordat hij wat meer terugstapt, tot bijna achter zijn lijn soms, heeft hij zoveel reactietijd en pakt hij zoveel ballen… Ik vind dat prachtig om te zien! Daarom denk ik dat hij door gaat breken. Het zal me niet verbazen als Jay Gorter trendbepalend blijkt met zijn andere manier van keepen.”

“Het zal me niet verbazen als Jay Gorter trendbepalend blijkt met zijn andere manier van keepen”

Wie volgens Terence op internationaal niveau uitblinkt is de doelman van AC Milan. “Maignan vind ik echt een ster in positioneren, terwijl heel veel ‘leken’ zeggen dat hij te veel op zijn lijn staat. René Stam zei altijd dat keepen draait om twee dingen: positioning en decisioning. Deze twee aspecten vind ik bij Maignan zo goed. Een interessante en fijne keeper om naar te kijken, die volgens mij nog een grote rol gaat spelen in de Europese top.”

Oefenvormen

Terence beleeft veel plezier aan het bedenken van nieuwe oefenvormen. Speciaal voor keeperssite heeft de gepassioneerde trainer maar liefst vier oefeningen in kaart gebracht, die wij graag delen met onze abonnees. Bekijk hier alvast de eerste! De hele maand december publiceren we wekelijks ander materiaal van de keepersfanaat. We lezen graag in een reactie welke oefening tot jouw favorieten behoort.


Vorig artikelKelle Roos beleeft roerige tijden bij Derby County
Volgend artikelTerence Meuwese