TEKST: ANDRÉ KRUL | BEELD: ALLESVOORKEEPERS.NL

In één van de eerdere uitgaves van De Keeperstrainer spraken wij met Keeperstrainer Toine van den Hoven. Lees hier de gratis preview.

Lengte, timing, kracht, explosiviteit en vooral reactiesnelheid. Dat zijn volgens Toine van den Hoven de belangrijkste aandachtspunten voor de keeper om zich aan te passen aan het veranderende spel. Hoeveel sneller en fysieker het voetbal wordt, was voor hem op het afgelopen WK duidelijk zichtbaar.

“Wat me op het afgelopen WK weer opviel is hoe atletisch de voetballers tegenwoordig zijn. Alle spelers zijn sterk en fit, wat ervoor
zorgt dat er veel meer als team druk wordt gezet, er verder naar voren wordt gespeeld en het hele spel steeds sneller wordt. We zien veel meer balcontacten, meer passes, meer meters met en zonder bal en snellere omschakelingen. Echt totaalvoetbal. Het spelen op balbezit, het gecontroleerd opbouwen, gebeurt in het internationale topvoetbal steeds minder. Amateurtrainers kijken hier ook naar en nemen dit over, waardoor ik het spel ook op amateurniveau zie veranderen. Uiteraard gaat het vanwege de mindere kwaliteit van de spelers niet zo snel als in het topvoetbal en zal het spel altijd langzamer blijven, maar toch blijven er delen hangen van wat de trainers afkijken van het topvoetbal.”

Stoplicht

Van den Hoven, keeperstrainer bij de Brabantse amateurclubs SCO en Haarsteeg en keepersschool Alles Voor Keepers, spreekt van een verandering op topniveau die doordruppelt naar beneden. De keepers zullen zich hieraan moeten aanpassen. “Omdat het spel voor het doel zoveel sneller wordt en spelers krachtiger, wordt de tijd die een keeper heeft om te reageren korter. De keeper heeft vaak geen tijd meer om een tussenpas te maken voordat hij afzet naar de hoek toe. In veel gevallen komt het neer op afzetten vanuit stilstand door middel van het nemen van één grote, krachtige pas.”

Om deze reden is het voor de keeper belangrijk dat hij krachtig en explosief is, maar vooral dat hij situaties razendsnel kan waarnemen en daarnaar kan handelen. Van den Hoven: “Het gaat erom dat de tijd die de keeper nodig heeft tussen het constateren van een situatie, bijvoorbeeld het schot, en het handelen zo kort mogelijk is. Dit is de reactietijd. Het proces dat zich afspeelt, is als volgt: de ogen nemen de situatie waar en geven vervolgens een gericht signaal af naar de hersenen, waarna de hersenen een signaal afgeven naar het lijf om te handelen. Een goede vergelijking is het proces dat zich afspeelt wanneer je voor
een stoplicht staat. Je ogen nemen waar dat het licht op groen springt, waarna via de hersenen aan het lijf wordt doorgegeven dat je het gaspedaal kunt indrukken. Hoe sneller zulke processen zich afspelen, hoe meer tijd een keeper zal hebben om een redding te maken. Het verkorten van de reactietijd, gecombineerd met kracht en explosiviteit, geven de keeper de grootste kans om een redding te verrichten.”

“DE KEEPER HEEFT TEGENWOORDIG VAAK GEEN TIJD MEER OM EEN TUSSENPAS TE MAKEN VOORDAT HIJ AFZET”

Explosiviteit

Acties om de explosiviteit te verhogen, implementeert Van den Hoven in zijn oefeningen, bijvoorbeeld door het gebruik van hulpmiddelen zoals hekjes of medicinballen. “In de leeftijdscategorie keepers die ik train, van twaalf tot zestien jaar, vind ik het tricky om al aan echte krachttraining te doen. Ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn, maar omdat de kinderen nog volop in de groei zijn, neig ik ernaar te zeggen dat het niet verstandig is. Uiteraard wordt het op latere leeftijd wel erg belangrijk om krachttraining voor het hele lichaam te doen, omdat dat ook een factor is die meespeelt om als keeper mee te kunnen in het fysiekere spel. Zelf zorg ik ervoor dat mijn keepers aan explosiviteit winnen door middel van plyometrie-vormen (vormen waarbij een spier belast wordt door eerst de spier te verlengen, waarna de spier direct zo krachtig mogelijk wordt verkort, denk bijvoorbeeld aan het springen van een bankje om vervolgens een sprong omhoog te maken) en core stability.”

VERGROTEN HANDELINGSSNELHEID

Lees het hele artikel

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden