TEKST & BEELD: LEO OLDENBURGER
Het valt mijn collega’s al enige tijd op; wanneer er een goal gescoord wordt, kijk ik altijd als eerste wat de keeper doet of gedaan heeft. Had hij moeten uitkomen of juist wegblijven? Had hij positioneel iets anders kunnen doen? Stond hij al klaar om te reageren of was hij nog in beweging? En dat beoordelen van de keeper doe ik niet om hem eventueel de schuld van de tegentreffer in de schoenen te schuiven, maar omdat ik altijd benieuwd ben naar de keuzes van keepers. Dat is inmiddels mijn tweede natuur geworden.
Oorzaak van mijn keepersfobie is gelegen in het feit dat ik vroeger, als kleine knul, zelf keeper ben geweest en dat mijn jongste zoon dat momenteel is. Ook met hem bekijk en bespreek ik veel keeperssituaties. En let ik altijd extra op wanneer zijn keeperstrainer aanwijzingen geeft. Die keeperstrainer is een jonge, geestdriftige oefenmeester met een verfrissende blik op het keepersvak die zijn keepers leert actief te zijn in het doel. Een bal blokken is een absolute ‘no go’. Dat is hem te passief. Mijn zoons keeperstrainer houdt niet van passief. Hij predikt passie. En dat werkt aanstekelijk.
Om zijn woorden kracht bij te zetten, maakt de keeperstrainer van mijn zoon regelmatig gebruik van beelden op YouTube. Met name beelden van Inter-keeper Samir Handanovic komen herhaaldelijk voorbij om zijn beweegredenen en visie te verduidelijken. Dit blijkt een prachtig instrument voor jongelingen die hun belangrijkste waarheid van hun smartphone plukken. Ik bedacht dat podcasts wellicht ook bij pubers en adolescenten zouden kunnen aanslaan, maar, hoe nieuwerwets ook, dit blijkt meer een medium voor min of meer ouwe lullen. En laat ik nu precies in die laatste categorie vallen. En hoewel ik mijn zoon blijf aansporen eens naar de Showkeepers podcast van Harm Zeinstra te luisteren, sta ik er vaak alleen voor.
Zeinstra is, net als de keeperstrainer van mijn zoon, een uiterst bevlogen en inspirerend figuur. Ik kijk elke maandag reikhalzend uit naar zijn Keeperskwesties op Twitter. Vind zijn uitleg waardevol en blikverruimend. En het maakt mij soms als een pauw zo trots en tevens als een kind zo blij wanneer hij dezelfde mening is toegedaan als ik. Wanneer hem dezelfde dingen zijn op- dan wel tegengevallen als ik.
Als commentator/presentator van ESPN heb ik het voorrecht om met zeer ter zake kundige analisten te mogen werken. Mensen die hun sporen in de voetballerij ruimschoots hebben verdiend als Ronald de Boer, Kenneth Perez en Mario Been. Hun mening over voetbal is goed onderbouwd. Een weloverwogen uitleg over de juiste of onjuiste momenten van druk zetten, van doorbewegen, van wisselpasses en van bezetting voor de goal, luister ik immer ademloos aan. Zij hebben er verstand van. Meer dan.
Tegelijkertijd mis ik echter die vakkundigheid als het om keepers gaat. Collega Kees Kwakman waagt zich nog wel eens aan analyses van de ballenvangers in het profmetier, met name omdat hij een zoon heeft die keeper is en derhalve net als ik bovengemiddeld geïnteresseerd is in het vak van doelwachter. Maar de echte doorbraak zou er pas zijn wanneer zich een ‘Perez Met Handschoenen’ op ESPN meldt. Een specialist die de fijne kneepjes van het keepersvak daadwerkelijk kent. Dan zou ik nog meer dan ik nu al doe, met buitengemene aandacht, aan de lippen van de expert hangen.
En ik zal vast niet de enige zijn…
Toch?