Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven, én zijn er keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. In seizoen 3 starten we met een nieuwe keeper in ons nest met paradijskeepers. Beau Reus is sinds vorig seizoen de vaste doelman van SK Beveren. Met de club is hij actief in de Challenger Pro League, het tweede niveau van België.

AZ Alkmaar

Reus begon met keepen bij Kolping Boys uit Alkmaar. Hier werd hij gescout door FC Volendam. Niet veel later haalde AZ hem terug naar zijn geboortestad. Als echte Alkmaarder knokte Beau Reus zich een weg omhoog naar de A-selectie. Door hevige concurrentie bleef een doorbraak uit en daarom koos de 21-jarige doelman voor een vertrek naar het buitenland. Hij hoefde zijn vleugels niet heel ver uit te slaan: het Belgische SK Beveren werd zijn nieuwe werkgever.

Beste keeper  

Bij onze zuiderburen begon Reus als tweede doelman, maar het duurde niet lang voordat hij zijn kans kreeg. Én greep. Jorn Brondeel, oud-keeper van onder meer NAC, FC Twente en Willem II en nu onder de lat bij FC Eindhoven, startte als eerste keeper, maar raakte al na één wedstrijd geblesseerd. Reus kwam in het team, om hier vervolgens nooit meer uit te verdwijnen. Aan het einde van het seizoen volgde het hoogtepunt uit de carrière van de jonge goalie. Hij werd uitgeroepen tot beste keeper van competitie. Én hij had van alle doelmannen de meeste clean sheets. Op het jaarlijkse voetbalgala werd de 1,98 lange Reus hiervoor onderscheiden.

Gala-avond

“Het was een hele eer om twee awards te winnen. De gala-avond zelf was geweldig om mee te maken. Zowel de prijzen voor de Eerste Klasse als de Tweede Klasse werden uitgereikt. Naast de genomineerde spelers, zoals voor beste speler en grootste talent, waren er heel veel sponsors en een grote cameraploeg aanwezig. Een bekende Belgische komediant deed de prijsuitreiking.”

“Het was een hele eer om twee awards te winnen”

Vader

Toen Reus over de rode loper liep, had hij geen Belgische schone aan zijn zijde, maar zijn trotse vader Armand. Armand speelde, net als opa Piet, vroeger bij Kolping Boys. Het begin was even wennen, want Beau Reus ging in België voor het eerst op zichzelf wonen. Inmiddels bevalt het alleen zijn hem prima. Toch is hij blij dat zijn vader geregeld langskomt. “Mijn vader zit elke thuiswedstrijd op de tribune. Andere vrienden en familieleden komen soms ook bij wedstrijden kijken, maar bij AZ was het voor hen natuurlijk toch wat makkelijker. Je bent al snel een paar uur onderweg en daarom moet je er eigenlijk al een dagje uit van maken.”

(tekst loopt door onder foto)

Hoog niveau

Ook op de club heeft Reus het goed naar zijn zin. Hij speelt in een team met veel ervaren en buitenlandse spelers. Een heel verschil met de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie. “Doordat bijna alle clubs in onze competitie een groot budget hebben, worden er veel spelers aangetrokken met ervaring op het hoogste niveau van België of buitenlandse spelers. Dat zorgt ervoor dat het niveau heel hoog is en iedereen van iedereen kan winnen.”

Oude houthakkers

Volgens Reus wordt er meer op kracht gespeeld. “Hier heb je minder talenten, maar meer oude houthakkers. Het is veel beuken.” De sympathieke keeper onderschrijft dit met een mooi voorbeeld. “Op de eerste training van een nieuwe Servische verdediger gingen we op corners trainen. Onze spits uit Oostenrijk gaf hem toch een gigantische beuk, zeg. Als je dit met Nederland vergelijkt weten ze daar echt niet hoe je op corners moet trainen.”

“Hier heb je minder talenten, maar meer oude houthakkers”

Valse start

In de competitie leidt deze mentaliteit nog niet tot de gewenste resultaten. De doelstelling van Beveren is kampioen worden, maar op dit moment staat de club op een teleurstellende veertiende plaats. Toch heeft Reus er alle vertrouwen in dat het beter wordt. “Vorig seizoen hadden we ook een valse start, maar eindigden we als tweede. Dit seizoen zijn er op het laatste moment veel spelers bijgekomen, waardoor we nog op elkaar ingespeeld moet raken. Ik geloof erin dat we uiteindelijk weer bovenin gaan meedraaien.”

Fotocredits: SK Beveren

Vorig artikelBekendmaking winnaar Instagram winactie!
Volgend artikelKawa Hisso