Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven, én zijn er keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. In aflevering 2 van seizoen 3 spreken we met Peter Leeuwenburgh. De doelman is pas 29 jaar, maar heeft nu al een indrukwekkende lijst aan voetbalclubs achter zijn naam staan. Cape Town City FC en Apollon Limasol schieten er met kop en schouders bovenuit. Hoe komt een nuchtere jongen uit Heienoord in Zuid-Afrika en op Cyprus terecht?

Ajax

Leeuwenburgh groeide op in het dorpje Heienoord onder de rook van Rotterdam. Zijn keeperskwaliteiten vielen op jonge leeftijd al op in de Rotterdamse regio. Toch kwam de keeper niet terecht bij topclub Feyenoord. Aartsrivaal Ajax meldde zich namelijk net iets eerder. “Ik heb een geweldige tijd gehad in Amsterdam en ben blij dat ik voor Ajax heb gekozen. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben, al was de keeperstraining nog niet ingericht zoals dat nu is. De keepers deden vooral mee met de teamtrainingen en ik kreeg één keer in de week een halfuurtje keeperstraining. Ik heb oneindig veel pass- en trapvormen en positiespelletjes gespeeld. Dat heeft mijn voetballend vermogen bovengemiddeld ontwikkeld. Daar heb ik in mijn carrière erg veel profijt van gehad.’’

Blessuregevoelige keeper

Tot een doorbraak bij Ajax kwam het echter nooit en op vierentwintigjarige leeftijd kwam er voor Leeuwenburgh een einde aan de Amsterdamse verbintenis. “Er was geen toekomstperspectief bij Ajax. Ik wilde verder kijken en ergens anders een vaste waarde worden. Het leek mij slim om naar een totaal andere omgeving te vertrekken. Ik was in een korte tijd twee keer aan mijn schouder geopereerd, waardoor ik in Nederland vooral bekend stond als blessuregevoelige keeper, die weinig wedstrijden had gespeeld. Daar wilde ik van af.”

Kaapstad

Kort voor zijn definitieve afscheid in Amsterdam ging Leeuwenburgh met zijn familie op vakantie naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Hij raakte met zijn vriendin verliefd op de stad. Samen kregen ze de droom om in Kaapstad hun leven voort te zetten. “Via een tussenpersoon kreeg ik het telefoonnummer van de technisch directeur van Cape Town City FC. Ik heb hem via SMS een open sollicitatie gestuurd. De technisch directeur heeft mij vervolgens gegoogeld en hij zag dat ik bij Ajax onder contract stond. Dat heeft in mijn voordeel gewerkt, want Ajax is een toonaangevende club in de wereld. De bestuurders van Cape Town City FC hebben niet lang getwijfeld en binnen twee dagen was alles geregeld.”

(tekst loopt door onder foto)

Peter Leeuwenburgh zwevend in actie voor Apollon Limasol

Zoek het zelf maar uit

In Zuid-Afrika merkte Leeuwenburgh al snel de cultuurverschillen met Nederland. Zo was het doodnormaal dat spelers vijf minuten voor de aftrap van een wedstrijd nog passievol stonden te dansen in de kleedkamer. “In Afrika hanteren ze een hele vrije manier van werken. Het dansen is een mooi voorbeeld, maar ook de uitwedstrijden worden op een andere manier beleefd. We reisden altijd per vliegtuig af naar de tegenstanders. In Nederland reist een team vaak samen naar het vliegveld. Dan check je samen in en ga je met zijn allen iets eten. In Zuid-Afrika vertelde de club hoe laat het vliegtuig vertrok, gaf iedereen op de club een vliegticket en de rest zocht je zelf maar uit.’’

“In Zuid-Afrika vertelde de club hoe laat het vliegtuig vertrok, gaf iedereen op de club een vliegticket en de rest zocht je zelf maar uit’’

FC Groningen

Door het vrije leven en de vele wedstrijden die Leeuwenburgh in Afrika speelde ontwikkelde hij zich steeds meer tot een ervaren doelverdediger. Dat bleef ook niet onopgemerkt in Nederland, want in 2021 haalde FC Groningen hem terug naar zijn vaderland. “Voetballen in de eredivisie is altijd een droom geweest. Ik heb dan ook niet lang hoeven nadenken over de stap naar FC Groningen. Het was alleen geen makkelijke tijd. De teamprestaties waren ondermaats en we hebben gezamenlijk de zwartste periode uit de geschiedenis van de club meegemaakt. Er stond wekelijks veel druk op de ploeg en voor de supporters was het een drama. Toch hebben alle ervaringen mij wel een betere en completere keeper gemaakt.’’

Vliegende ijsblokjes

Het contract van Leeuwenburgh in het hoge noorden liep afgelopen zomer af. Van een verlenging is nooit sprake geweest, want de geboren Zuid-Hollander hoopte stiekem weer op een buitenlands avontuur. “Sinds afgelopen zomer sta ik onder contract bij het Cypriotische Apollon Limasol. Ik ben hier heel gelukkig met mijn gezin. Het voetbal is van eredivisiewaardig niveau. De club speelt vaak Europees voetbal en de wedstrijdbeleving is uniek. Twee weken geleden speelden we de grote derby tegen AEL Limasol. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd doordat er vuurwerk op het veld werd gegooid. Deze wedstrijd was in Nederland allang definitief gestaakt. Sommige spelers kregen ijsblokjes of rollen tape naar hun hoofd gegooid. Ik heb inmiddels wel gekkere dingen meegemaakt, maar het geeft aan hoe het voetbal hier wordt beleefd.’’

“Sommige spelers kregen ijsblokjes of rollen tape naar hun hoofd gegooid”

Plezier

Ondanks alle avonturen die de doelman al heeft meegemaakt is hij nog altijd pas 29 jaar. Daarom sluit de Nederlander nog meer uitstapjes niet uit. “Bij Apollon heb ik een contract voor twee jaar getekend. Ik krijg veel vertrouwen en ik wil hier nog meer ervaring opdoen. Zolang mijn lichaam het volhoudt blijf ik voetballen en het liefst doe ik dat nog tien jaar. Zolang ik nog plezier heb in het spelletje wil ik doorgaan en gaan we zien waar ik terechtkom.”

Fotocredits: Apollon Limasol

Vorig artikelKawa Hisso
Volgend artikelExcelsior-doelman Stijn van Gassel te gast bij KeepersPromotions