Bij VV Alphia is het een drukte van belang. En dat is niet voor niets. Op deze koude herfstavond sluit KeepersPromotions de najaarscursus af. Omdat het de 25e cursus is die wordt afgerond heeft Bert van Wijk, eigenaar van de keepersschool, een speciale gast uitgenodigd. Excelsior-doelman Stijn van Gassel is aanwezig om de keepertjes van tips te voorzien.

Al ruim voor aanvang van de training staan alle 24 keepers te popelen op het veld in Alphen aan den Rijn. Ze kunnen haast niet wachten om te beginnen. Ook rondom het veld is de opwinding te voelen. Veel ouders, familieleden en belangstellenden hebben we de weg naar de voetbalvelden van Alphia weten te vinden. Stipt om 18.30 uur opent Bert van Wijk de dag, waarna onder zijn bezielende leiding een gezamenlijke warming-up wordt gedaan.

Huiswerkopdracht

Wanneer de warming-up ten einde is, komt de hele groep weer bij elkaar. De kinderen worden ingedeeld in groepjes. Deze groepjes gaan langs verschillende oefeningen, die eerst worden uitgelegd. Het is niet Van Wijk die het woord neemt, of één van de andere trainers, maar de keepertjes zélf. “Om ervoor te zorgen dat keepers zelf gaan nadenken over de basis van het keepen heb ik ze een huiswerkopdracht meegegeven. Iedereen moest een oefening uittekenen, en daar een stukje uitleg bij geven. Vandaag heb ik een selectie gemaakt van vijf oefeningen. Deze leggen de kinderen zelf uit. Wij als trainers ondersteunen hen daarbij, mochten ze toch dichtslaan of mocht het niet helemaal duidelijk zijn.”

(tekst loopt door onder foto)

Bert van Wijk: “Om ervoor te zorgen dat keepers zelf gaan nadenken over de basis van het keepen heb ik ze een huiswerkopdracht meegegeven”

Schieten op Van Gassel

Nadat alle oefenvormen zijn uitgelegd gaan de keepers van start. Het fanatisme druipt er vanaf, valt ook Stijn van Gassel op. “Het is mooi om te zien hoe leergierig en enthousiast ze zijn. Het is ook duidelijk dat er door de trainers veel tijd en energie ingestoken wordt.” Ruim een uur later zit de training erop, maar het hoogtepunt voor de keepers moet dan nog komen: ze mogen allemaal een poging wagen om bij Stijn van Gassel te scoren. Van Gassel laat zien dat hij niet voor niets één van de sterkhouders van Excelsior is. Het is moeilijk hem te passeren. Voor de keepers die het wel lukt, voelt het alsof ze het winnende doelpunt in de WK-finale gemaakt hebben.

Stijn van Gassel op: “Het is mooi om te zien hoe leergierig en enthousiast de keepers zijn”

Vragen

Bert van Wijk: “Voorheen deed ik weleens een demonstratietraining als er een profkeeper langskwam, maar gaandeweg ben ik steeds meer gaan inzien wat het kind leuk vindt. Een schot op een profkeeper geven vinden ze het allermooiste. En dan sta ik zelf ook te genieten.” In de kantine wordt de avond afgesloten. Alle keepers krijgen hier de gelegenheid om vragen te stellen aan Stijn van Gassel. Als kers op de taart krijgen de jongens en meisjes een certificaat en pet mee naar huis. Van Wijk kijkt terug op een zeer geslaagde avond. “Het was buitengewoon goed en leuk. Echt top!”

Fotocredits: Peter Kranenburg

Vorig artikelPeter Leeuwenburgh schrikt niet van voetbalsfeer op Cyprus
Volgend artikelKeeperstraining in Tanzania