In de rubriek Trainers voor Trainers vragen we een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. Deze keer staat Kawa Hisso centraal. De keeperstrainer uit Syrië heeft een bijzondere reis achter de rug. Via Irak, Roemenië en Duitsland kwam hij in 2019 in Nederland terecht. Momenteel is zijn grootste doel om een vaste baan bij een profclub te vinden.

Anders dan in Nederland is Kawa Hisso (39) in Syrië een grote naam. Zo won Hisso als doelman van het Syrische Al-Jaish SC het Aziatische clubkampioenschap en speelde hij twintig interlands. Als het aan de ambitieuze keeperstrainer ligt, leert het Nederlandse voetballand hem snel kennen. “Mijn grote doel is om als fulltime keeperstrainer bij een profclub te werken.”

Debuut

Kawa Hisso streek in 2019 in Nederland neer. Op dat moment had hij al een heel voetballeven achter zich. “Ik ben begonnen met keepen in mijn geboortedorp Amouda, waar ik als doelman van de plaatselijke amateurclub al in de nationale jeugdelftallen speelde. Op mijn veertiende ben ik naar profclub Al-Jaish gegaan.” Twee jaar later maakte Hisso zijn debuut in de hoofdmacht. “De eerste keeper raakte geblesseerd, waarop de trainer vroeg of ik wilde spelen.” De 16-jarige debutant werd gelijk voor de leeuwen gegooid. “We speelden de derby tegen Al-Ittihad voor zo’n 30.000 toeschouwers. Het werd 1-1 en ik speelde een goede wedstrijd.”

Aziatisch kampioen

Voor Hisso was het de start van een lange en succesvolle carrière in zijn vaderland. Hierin won hij het landskampioenschap en de beker. Ook werd hij maar liefst vier maal verkozen tot beste keeper van Syrië. Het winnen van het Aziatisch clubkampioenschap was hét hoogtepunt in 2004. Dit alles speelde zich af in de jaren dat er in Syrië relatieve rust heerste. Dat veranderde toen in 2011 de oorlog uitbrak.

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Klik hier voor de bijbehorende oefenstof.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelKawa Hisso
Volgend artikelPeter Leeuwenburgh schrikt niet van voetbalsfeer op Cyprus