TEKST: ANDRÉ KRUL | BEELD: FRANK ZILVER

In één van de eerdere uitgaves van De Keeperstrainer spraken wij met Keeperstrainer Kevin van Veen. Lees hier de gratis preview.

Kevin van Veen is keeperstrainer in de onderbouw van FC Utrecht en maakt zodoende de opkomst van de Twin Games, waarbij gespeeld wordt op kleinere veldjes met andere regels, van dichtbij mee. Van Veen, bijgestaan door Stefan Postma, vertelt wat deze verandering betekent voor de manier van scouten en trainen van de keepers bij FC Utrecht.

“In de Twin Games krijgen de keepers meer schoten te verwerken en dan voornamelijk meer schoten binnen tien meter van het doel. Dit is gebleken uit een analyse die we bij FC Utrecht hebben gemaakt over de meest voorkomende handelingen van de keepers wanneer er elf tegen elf en negen tegen negen wordt gespeeld in de oude situatie en hoe er in de Twin Games gespeeld wordt. Daarin kwam verder naar voren dat de meeste handelingen in de oude situatie bestaan uit het verwerken van diepte- en flankballen, het trappen en inspelen van ballen over een langere afstand dan zestien meter en het verwerken van schoten van buiten het strafschopgebied. In de Twin Games daarentegen bestaan de meeste handelingen, naast het verwerken van schoten binnen tien meter, uit één-tegen-één duels en het trappen en inspelen van ballen over een afstand korter dan tien meter. Kortom: de situaties waarin de keeper moet handelen, spelen zich af in een kleinere ruimte, waardoor er andere dingen van de keeper gevraagd worden. Bij het scouten en trainen zullen we hier dus rekening mee moeten houden.”

Andere manier van scouten

Door het veranderde spel in de Twin Games en de veranderde rol van de keeper daarin, wordt er bij FC Utrecht op een andere manier gescout. “Wat het voor de scouts, de keeperstrainers en de andere mensen binnen de organisatie die besluiten of we een keeper aantrekken lastig maakt, is dat er bij de amateurclubs nog op de traditionele manier gespeeld wordt. Het gebeurt dat een keepertje bij een amateurclub in positieve zin opvalt, maar dat wanneer hij bij ons meetraint, door de mand valt. Een keeper kan in een grote ruimte opvallen door een fantastische lange trap, zijn meevoetballen en ook in het verwerken van schoten, maar wanneer de ruimtes kleiner worden, worden er, zoals gezegd, andere dingen van de keeper geëist. Voor ons is het daarom belangrijk dat we bij het scouten niet volledig op onze eerste indruk afgaan.”

Bij het interview is inmiddels ook Stefan Postma, keeperstrainer van het eerste elftal, aangeschoven. Hij legt uit waar er bij het scouten precies op gelet wordt. Wat het namelijk nog lastiger maakt is dat in een bepaalde leeftijdscategorie keepers worden gescout die aan het werk worden gezien in grote ruimtes, straks in kleinere ruimtes gaan spelen, maar uiteindelijk worden opgeleid voor het eerste elftal en dus om een goede keeper te zijn in grote ruimtes.

Lees het hele artikel

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden

Vorig artikelDe focus op de volgende wedstrijd (Preview)
Volgend artikelArry Willemsen: Het verweven van mentale vaardigheden in de training