In de rubriek Trainers voor Trainers vragen we een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. Deze keer staat de 24-jarige Thiemo Koster centraal: een trainer die al veel ervaring heeft opgedaan met zowel keepers als keepsters op diverse niveaus.

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Thiemo een passie voor voetballen, al was hij naar eigen zeggen niet heel talentvol. Zijn interesse in keepen ontstond in groep 5. “Ik mocht op school alleen met de goede jongens voetballen als ik op doel ging staan. Met fietshandschoenen aan stond ik te keepen op het stenen veldje.” Bij VV SRC stond de jonge Schagenaar tot zijn vijftiende in het veld, waarna zijn keeperskunsten benut werden. “Ik moest er heel hard voor werken. Meevoetballend was ik niet heel denderend. Ik leverde de bal vaak in bij mijn centrale verdedigers. Wel was ik organisatorisch sterk; ik kon goed mijn medespelers coachen. Daarnaast onderscheidde ik me in de 1:1-situaties en de flankballen.”

Maatschappelijke stage

“Ik startte met training geven op de middelbare school, toen ik een maatschappelijke stage moest lopen. Dat besloot ik te doen bij het team van mijn broertje bij SRC. Hij is ook keeper. Na mijn stage ben ik daar trainer gebleven. Vervolgens ging ik naar de sportopleiding bij ROC Den Helder. Bij de keepersschool van Ronald Cornelissen, waar ik zelf had getraind, heb ik me aangemeld als keeperstrainer. Toen ik 17 was haalde ik mijn Keeperscoach B en C. Ook liep ik stage bij de Dutch Soccer School in Amerika. Op mijn 18e was ik assistent-keeperstrainer van het eerste elftal bij Hollandia Hoorn.”

Testosteron

Na gespeeld te hebben bij SRC, Hollandia Tuitjenhorn, Hollandia Hoorn en HSV Heiloo, stopte Thiemo op zijn 21ste met voetbal. “Ik was geblesseerd aan mijn knie en ik wilde niet het risico lopen om mijn kruisbanden af te scheuren. Wel wilde ik meer doen met training geven.”
Inmiddels heeft Thiemo niet alleen ervaring met het trainen van mannen, maar ook met vrouwen. Zo heeft hij keepsters getraind bij VV Alkmaar, SDZ, Telstar, Van Riemsdijk Academie en DSS. “De trainingen die ik mannen en vrouwen geef zijn in principe dezelfde. Ik bied geen andere oefenstof aan. Alleen fysiek zie ik een groot verschil. Mannen zijn veel explosiever. Dat heeft natuurlijk met testosteron te maken.”

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Klik hier voor de bijbehorende oefenstof.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelPositiespel 3:3 + 2 keepers en 1 neutrale speler
Volgend artikelMaarten Arts: vaardigheid 10