DE KEEPERSTRAINER I TEKST: ANDRE KRUL I BEELD: MAREK KUJACH

Het verschil tussen een goede keeper en een topkeeper zit vaak in details. Marek Kujach vindt dat er een belangrijk detail over het hoofd wordt gezien als het gaat om het ontwikkelen van doelmannen. “Het heeft grote voordelen wanneer keepers van jongs af aan wordt geleerd om ballen met het verkeerde been te trappen, werpen en rollen.”

De 51-jarige Kujach was tot dit seizoen ‘head of goalkeepercoaches’ bij het Chinese Beijing Guoan FC en wacht nu op een nieuwe uitdaging in de keeperswereld. In de vier jaar tijd dat Kujach in China werkzaam was, heeft hij voor de club tot in de kleine details een compleet keepersplan uitgewerkt en verwerkt in een boek, dat intern is uitgebracht. Eén van de meest opmerkelijke zaken uit Kujachs plan is dat hij vindt dat doelwachters niet alleen tweebenig zouden moeten zijn bij het trappen vanaf de grond, maar óók bij het trappen uit de handen. Daarnaast leerde hij de Chinese keepers te rollen en werpen met beide armen.

Gezicht naar het doel 

“Eigenlijk gaat het niet alleen maar over links en rechts, lichaamscoördinatie en het beheersen van beide kanten, maar begint het ergens anders, namelijk bij details,” brandt Kujach los. Hij onderstreept dit met een voorbeeld uit een trainingsvorm. “Bij oefeningen waarbij doelmannen ballen moeten aannemen en trappen, hebben veel keeperstrainers te weinig oog voor details. Als een keeper tijdens een oefening niet in het doel staat, maar als ‘speler’ fungeert – hij ontvangt de ballen van de keeper in het doel en trapt ballen op hem – en aan de linkerkant van het doel staat, dan hij is voor de doelman op doel op dat moment dus eigenlijk de linker centrale verdediger of eventueel linksback. Op welk been ga je hem dan aanspelen? Op links natuurlijk, maar wat gebeurt er tijdens ‘onze’ trainingen? We spelen de bal op rechts, omdat de keeper met zijn gezicht naar de goal toestaat.

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!
Vorig artikelFysieke training in combinatie met keeperstraining (Preview)
Volgend artikelRiccardo Boscolo