Roy Elferink

Nederland – Senegal

Wie gaat in Qatar de vaderlandse eer onder de lat verdedigen? Naast de plaats van handelen van het WK is de keeperskeuze waarschijnlijk het meest besproken onderwerp geweest in de laatste weken en maanden. Nu bekend is dat Andries Noppert in het doel staat, is het interessant om in te gaan op de keuze die Louis van Gaal en Frans Hoek hebben gemaakt. Net als tijdens het afgelopen EK schijnt keepersspecialist Roy Elferink zijn licht op de nationale nummer 1 en beoordeelt hij kritisch en kundig zijn prestaties.

Opmerkelijk

De maandenlange zoektocht en het uittesten heeft als resultaat dat de ‘Tower uit Joure’ het doel op het WK mag verdedigen. Opmerkelijk? Dat zeker. Onterecht? Dat zeker niet. Iedere keeperskenner was het er wel over eens dat Andries Noppert op dit moment tot de vijf beste keepers van ons land behoort. Daarom is het zeker niet onterecht. Opmerkelijk wel, en dan met name omdat er door de bondscoach nooit duidelijk is aangegeven waarom er voor Noppert gekozen is en niet voor één van de andere doelmannen. Ook voor ons is het dus gissen.

Brazilië

Het staat vast dat de technische staf is afgeweken van eerdere keuzebepalingen. In 2014 werd er met grote stelligheid beweerd dat er geen onervaren keepers mee zouden gaan naar Brazilië. De reden was dat er op een eindtoernooi simpelweg gepresteerd moet worden en dat het geen moment is om aan de ontwikkeling van een keeper te denken. Omdat Noppert van alle vijf de doelmannen waaruit gekozen werd verreweg de minste ervaring heeft, moet het vertrouwen in de keeper dus ongekend groot zijn geweest.

“Omdat Noppert van alle vijf de doelmannen waaruit gekozen werd verreweg de minste ervaring heeft, moet het vertrouwen in de keeper dus ongekend groot zijn geweest”

29 Eredivisieduels

Ter vergelijking: Remko Pasveer speelt al jarenlang in de Eredivisie, speelde de afgelopen jaren met Ajax in de Champions League en keepte de laatste twee interlands. Justin Bijlow is zonder blessures al vele seizoen de onbetwiste nummer één van Feyenoord, speelde een Europese finale en zes interlands. De afgevallen Cillessen is helemaal gepokt en gemazeld in het internationale topvoetbal en Mark Flekken heeft inmiddels 61 wedstrijden in de Bundesliga en vier interlands achter zijn naam staan. Noppert komt niet verder dan 29 duels in de Eredivisie en een paar handen vol wedstrijden in de Eerste Divisie en Serie B.

Speelwijze

Tevens is er vaak geopperd dat de doelman van Oranje precies in de speelwijze moet passen. Met redelijk grote zekerheid mag worden vastgesteld dat Justin Bijlow en Remco Pasveer beter zijn met de bal aan de voet en in het positiespel in de opbouw. Echter, in de formatie die Oranje nu speelt (gemakshalve 1:5:3:2 genoemd) heeft geen van beide echt ervaring. Noppert iets meer, hoewel Heerenveen sinds eind oktober ook ‘gewoon’ weer met vier verdedigers achterop heeft gespeeld. Het is dus lastig hier bepaalde conclusies aan te verbinden.

Goalplayer

Dan is er nog zoiets als de goalplayer. De term waarmee keeperscoach Frans Hoek nu door het land trekt. Inhoudelijk is er nog niet al teveel bekend over de term, maar de naam impliceert al dat de keeper de elfde veldspeler moet zijn. Als de keuze hierop gebaseerd is, mag er met de beslissing voor Andries Noppert worden gesproken over een grote verrassing. Noppert staat namelijk niet bekend als een doelman die als een echte sweeper speelt, maar meer als lijnkeeper. Het zou me niet verbazen als Van Gaal en Hoek hun onderbuikgevoel hebben laten spreken, ingegeven door wat zij van de boomlange keeper op de training gezien hebben. Maar waarschijnlijk zullen we het nooit te weten komen.

“Het zou me niet verbazen als Van Gaal en Hoek hun onderbuikgevoel hebben laten spreken”

Statistieken

Een statistiek, berekend door het sportanalysebedrijf Opta Sports, spreekt absoluut voor Noppert. In de competitie scoort hij ten opzichte van de geselecteerde Pasveer en Bijlow veruit het hoogst op het aantal expected goals reddingen. Voor degenen bij wie dit onbekend is: voor elke doelpoging wordt een bepaalde waarde toegekend, gebaseerd op statistieken uit het verleden. Hoe groot is kortom de kans dat er gescoord wordt uit een bepaalde doelpoging? Wanneer bijvoorbeeld een frontaal schot vanaf vijf meter wordt tegengehouden, dan krijgt de keeper een hogere waarde dan een schot van de zijkant of vanaf zestien meter. In de laatste twee situaties hebben de statistieken namelijk bewezen dat de kans veel groter is dat de keeper de bal stopt. Noppert heeft dit seizoen tot dusver in totaal drie expected goals voorkomen, Bijlow één, terwijl Pasveer min drie scoort. Dit betekent dat hij eigenlijk dus drie doelpunten te veel heeft doorgelaten.

Compliment

Wat we na de wedstrijd wel weten is dat er een groot compliment mag worden gegeven aan de Friese debutant. Geen spoor van zenuwen was zichtbaar in zijn uiterlijk en in zijn handelen. Ook in de opbouw was hij bijzonder rustig. Een kleine kanttekening die hierbij geplaatst moet worden is dat Senegal nauwelijks hoog druk zette. In de enkele keren dat er vanuit de opbouw terug werd gespeeld en Noppert onder druk stond legde hij zowel met rechts als met links de ballen weg. Het lijkt er dus op dat hij genoeg vertrouwen in beide benen heeft.

Topwedstrijden

In de media werd Noppert na afloop geroemd om zijn reddingen in de tweede helft. Vooropgesteld: wanneer je de nul houdt heb je het per definitie goed gedaan, en ook zijn reddingen waren inderdaad prima. Wat interessant wordt is of hij ook in de topwedstrijden in staat is om zulke reddingen te maken. Wanneer we bijvoorbeeld heel kritisch naar de laatste redding kijken, het lage schot in de korte hoek, valt op dat hij nog volop in beweging is terwijl de bal al lang is geschoten. Het lijkt dus eerder een moeizame redding te zijn dan een goede redding. De vraag is dan ook of zijn handelen snel genoeg is wanneer de schoten harder zijn of verder in de hoek terechtkomen.

“De vraag is of Nopperts handelen snel genoeg is wanneer de schoten harder zijn of verder in de hoek terechtkomen”

Hype

Daarnaast werd Noppert nog niet getest in 1:1-situaties en slechts een enkele keer met een bal in de ruimte tussen hem en de laatste lijn. Als laatste wordt het erg interessant om te zien hoe hij met de opkomende hype rondom zijn persoon omgaat. Qatar is ver weg, maar social media dichtbij. Hij oogt super nuchter en relaxed, maar blijft hij dat ook? En hoe gaat hij straks om met eventuele tegenslag? Reden genoeg dus om de volgende wedstrijd deze vriendelijke reus te blijven volgen.

Vorig artikelSelena Babb voelt weer de warmte van AC Milan
Volgend artikelEen kritische blik op de tweede wedstrijd van Andries Noppert