In de nieuwe rubriek Trainers voor Trainers vragen we iedere maand een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. December staat in het teken van de 21-jarige Terence Meuwese, momenteel trainer bij Koninklijke HFC.


Op 5-jarige leeftijd stond Terence al tussen de doelpalen. “Op mijn allereerste voetbaltraining bij Onze Gezellen in Haarlem hadden ze een keeper nodig. Dat wilde ik wel zijn. Ik had direct de smaak te pakken en dacht vanaf dat moment aan niets anders meer.” Dat hij zo vroeg begon, wierp zijn vruchten af. Toen hij 8 jaar was, vertrok de doelverdediger naar de profclub HFC Haarlem. Deze ging hetzelfde seizoen nog failliet, waarna hij zijn passie uitleefde bij AFC Amsterdam. Niet veel later kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht.

Tegenslagen

Het ging de jonge doelman voor de wind. Voetbal was zogezegd ‘zijn leven’ en een profcarrière zag hij zeker zitten. Tot hij in Onder 16 tijdens een training zijn lies scheurde. Terence herstelde relatief snel, werd zelfs geselecteerd voor nationale jeugdelftallen, maar raakte niet lang daarna opnieuw geblesseerd. Na weer een korte herstelperiode sloeg uiteindelijk het noodlot toe: de aanhechting van dezelfde lies scheurde af, waarna de kans op een goede comeback nihil was.

Daarnaast maakte de gedreven keeper zich druk om zijn lengte van 1,77 meter. Waar hij in zijn jongere jaren altijd met kop en schouders boven de rest van het elftal uitstak, haalde deze hem nu in. “Toen ik door een botscan wist dat ik niet lang zou worden, dacht ik wel; nu wordt het moeilijk om de Europese top te behalen.”

Tegelijkertijd kreeg de talentvolle goalie op privégebied ook wat tegenslagen te verduren. Zijn ouders gingen uit elkaar en Ajax vroeg hem van school te wisselen. Het plezier in voetbal ontbrak aan alle kanten, maar hij negeerde de signalen. “Als jonge jongen hang je je identiteit op aan voetbal, dus het kwam niet eens in me op om te stoppen. Ik ging altijd maar stug door.”

Uiteindelijk maakte de geboren Haarlemmer vol goede moed de overstap naar FC Groningen, maar zonder succes. Paniekaanvallen staken de kop op. “Na een maand vroeg het hoofd van de jeugdopleiding of het niet beter was om te stoppen. Toen pas kon ik eraan toegeven.”

“Als jonge jongen hang je je identiteit op aan voetbal, dus het kwam niet eens in me op om te stoppen. Ik ging altijd maar stug door”

Op de koffie

Een half jaar nadat de keepersfanaat zijn carrière in het hoge noorden beëindigde, nodigde keeperstrainer en -coördinator René Stam hem uit om koffie te komen drinken op sportpark De Toekomst, samen met collega Martijn Middelbeek. Het tweetal kon bij Ajax wel een paar extra handen gebruiken en zocht iemand die bekend was met de club. Tevens kon Terence er op deze manier achter komen of het trainersvak hem lag. Een echte win-winsituatie. “Normaal gesproken ontwikkel je je als keeperstrainer en dan mag je misschien, als je het goed doet, bij Ajax aan de slag. Ik heb het juist mogen leren bij Ajax. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Verder lezen?

  • Abonnees kunnen het gehele artikel hier terugvinden.
  • Klik hier voor de bijbehorende oefenstof.
  • Nog geen abonnee? Klik hier voor de mogelijkheden!

Vorig artikelTerence Meuwese
Volgend artikelMissey aan de Mersey: John Achterberg en de weg naar de wereldtop met Liverpool