Roy Elferink

Nederland – Argentinië

Wie gaat in Qatar de vaderlandse eer onder de lat verdedigen? Naast de plaats van handelen van het WK is de keeperskeuze waarschijnlijk het meest besproken onderwerp geweest in de laatste weken en maanden. Nu bekend is dat Andries Noppert in het doel staat, is het interessant om in te gaan op de keuze die Louis van Gaal en Frans Hoek hebben gemaakt. Net als tijdens het afgelopen EK schijnt keepersspecialist Roy Elferink zijn licht op de nationale nummer 1 en beoordeelt hij kritisch en kundig zijn prestaties.

Messi

De kruitdampen zijn opgetrokken. Wat overblijft is de pijn van de Nederlandse uitschakeling. Maar óók een mooi keepersverhaal. Tegen Argentinië nam Andries Noppert het op tegen de wereldtop en in de persoon van Lionel Messi tegen één van de beste spelers aller tijden. Opnieuw bleef de nuchtere doelman fier overeind, waardoor hij kan terugkijken op een uitstekend toernooi.

Spiegeling

Wát een wedstrijd en wát een ontknoping! Maar helaas voor Nederland is er een zwarte bladzijde aan de penaltygeschiedenis toegevoegd. Het duel begon met een verrassing aan Argentijnse kant wat betreft de speelwijze. In plaats van 1:4:3:3 werd er 1:3:5:2 gespeeld. De spiegeling van het Nederlandse systeem moest er waarschijnlijk voor zorgen dat er weinig ruimte zou ontstaan voor de Nederlandse wingbacks en de spitsen achter de laatste linie. Dit bleek in de wedstrijd ook te kloppen. Helaas was hierdoor de wedstrijd niet aantrekkelijk om naar te kijken. Het zat vast, er was geen ruimte en van beide kanten was er geen creativiteit in het spel.

Molina

Voor de doelverdedigers betekende dit een rustig eerste half uur. Noppert bouwde één keer op een risicovolle manier op (er zat bijna een Argentijns been tussen zijn pass) en moest één schot verwerken. Deze kwam recht op hem af en zorgde voor weinig problemen. In de 34e minuut veranderde de wedstrijd. Molina zette vanaf halverwege de Nederlandse helft een aanval op. Hij speelde de bal naar Messi en liep vervolgens zelf door. Blind leek zich dit onvoldoende te beseffen, waardoor de Argentijn bij zijn loopactie een voorsprong had op de Nederlander.

Koelbloedig

Het is interessant om te weten of Noppert dit ook zag of überhaupt kon zien en of hij Blind gecoacht heeft. Messi dribbelde vervolgens net zo lang tot hij door Nederlandse spelers gebonden werd, waarna hij de geniale steekbal gaf. Blind kon de achterstand op Molina niet meer goed maken en stond ook aan de buitenkant te dekken. Hierdoor verscheen de Argentijn vrij voor Noppert en rondde koelbloedig af.

Volop in beweging

Had de keeper schuld? Absoluut niet. Had hij wellicht meer uit de actie kunnen halen? Dat is een interessante vraag. Noppert kwam op het juiste moment en met de juiste snelheid uit. Maar wanneer je het doelpunt stap voor stap terugkijkt, zie je dat hij nog volop aan het bewegen is op het moment dat de bal geschoten wordt. Hij kan dus weinig meer corrigeren. Dit zou wellicht nog wel mogelijk zijn geweest als hij stil had gestaan. Dan had hij misschien nog met zijn arm of voet kunnen reageren op het schot.

Allergrootsten der aarde

Dit zijn echter hele kleine details. Misschien dat alleen de allergrootsten der aarde in staat zijn de complete actie perfect uit te voeren en een kans hebben het doelpunt te voorkomen. Maar Noppert behoort (nog) niet tot de wereldtop. Tegelijkertijd hebben we dit WK kunnen zien dat ook de beste keepers van de wereld niet foutloos zijn.

Vuurwerk

Het echte vuurwerk kwam in de 2e helft. Nadat Noppert eerst nog goed uitkwam bij een dieptebal in het zestienmetergebied viel de 2-0 uit een penalty. De oorzaak van de strafschop lag zeker niet bij Noppert en op de inzet van Messi was hij kansloos. Hoewel het er opmerkelijk uitzag dat de Fries nauwelijks reageerde. Het leek erop dat hij  bewust zo lang mogelijk wachtte, zodat hij Messi kon dwingen tot een keuze. Maar de kwaliteit en de ervaring van Messi gaf de doorslag door nog langer te wachten. Hierdoor kon Noppert helemaal niet tot een reactie komen.

“Het leek erop dat Noppert bewust zo lang mogelijk wachtte, zodat hij Messi kon dwingen tot een keuze”

Verlenging

In het laatste deel van de reguliere speeltijd ontspon zich een van de meest opwindende dertig minuten in de geschiedenis van het WK. Nederland herpakte zich formidabel met als hoogtepunt de fantastische vrije trap die leidde tot de 2-2. Hierop volgde de verlenging. Een verlenging waarin veel van Noppert werd verwacht. In de 103e minuut werd er een vrije trap van de zijkant het vijfmetergebied ingebracht. Noppert bleef staan waar hij absoluut had moeten uitkomen. Nu kwam de Argentijnse spits een teenlengte tekort om binnen te tikken.

Overtuigend

In de 106e minuut volgde een gevaarlijke corner. In een vol doelgebied werd de bal nu wel zeer overtuigend door ‘de reus van Oranje’ gepakt. In de 108e minuut was Noppert duidelijk hoorbaar bij een dieptebal waarbij hij de verantwoordelijkheid opeiste en de bal wegschoot. Weliswaar vrij laat, maar het gevaar was geweken. Hierna volgde een hachelijk moment bij een afgeketst afstandsschot, waarbij Noppert opmerkelijk snel weer opstond. Tot slot moest hij nog een redding brengen op een schot van buiten het zestienmetergebied. Bij het schot op de paal vlak voor tijd kwamen Noppert en Nederland nog een keer goed weg.

Strafschoppenserie

Uiteindelijke restte er niets anders dan de strafschoppenserie, waarvan de afloop bekend is. Het zou onzin zijn om elke penalty afzonderlijk te gaan analyseren. Het is dan ook flauw en onterecht van enkele journalisten om de schuld van de nederlaag bij Noppert neer te leggen. Maar de grote media-aandacht voor de niet gestopte penalty’s en het missen van Van Dijk en Berghuis heeft natuurlijk wel een oorzaak.

Verwachtingspatroon

De technische staf heeft zich ontzettend goed voorbereid op strafschoppen en ook de verantwoordelijkheid bij de spelers neergelegd. Dat op zich is natuurlijk prijzenswaardig. Door het echter ook volop te gaan benoemen in de media werd er ook een bepaald verwachtingspatroon neergelegd bij de buitenwereld. Het beeld werd gecreëerd dat ‘we’ een strafschoppenserie op zeker zouden winnen. Hiermee is tegelijkertijd onbewust de druk op de spelers vergroot. Het is gebleken dat de druk te groot was. Misschien wel logisch, want spelers zijn ook mensen, en kunnen dus ook bezwijken onder de druk.  

Wereldprestatie

Wat blijft er na dit toernooi hangen met betrekking tot Andries Noppert? Het feit dat hij zijn interlanddebuut op een groot toernooi maakte en niemand daar meer over sprak tijdens en net na het toernooi, is het grootste compliment voor de doelman. Naar mijn mening heeft hij een wereldprestatie geleverd. Dat Noppert zich, met zijn achtergrond en gebrek aan ervaring, aan de wereldtop heeft kunnen optrekken is ongekend. Uiteraard zijn er best kritische punten aan te stippen, en dat heb ik ook gedaan, maar er stond een kwalitatief goede doelman onder de lat. Het is alleen jammer dat hij in de strafschoppenserie niet uit kon groeien tot de absolute held van voetbalminnend Nederland.

“Dat Noppert zich, met zijn achtergrond en gebrek aan ervaring, aan de wereldtop heeft kunnen optrekken is ongekend”

Koeman/Lodewijks

Is de plek onder de lat na dit toernooi dan een zekerheid? Zeker niet. Noppert gaf het direct na het toernooi al aan. “Met een andere bondscoach had ik waarschijnlijk deze kans niet gekregen”, vertelde hij droogjes. Dat klopt waarschijnlijk wel. Het opstellen van Noppert getuigde van veel durf bij Van Gaal en Hoek en gaf aan dat ze veel vertrouwen hadden in hem. Of dat zo blijft is de vraag. Het duo Koeman/Lodewijks zal de situatie vanzelfsprekend opnieuw gaan bekijken. En ook dan zullen zaken als kwaliteit, speelwijze, vorm en gevoel een rol gaan spelen.

Manifesteren

De vraag is natuurlijk ook hoe Noppert zich na de winterstop gaat manifesteren. Pakt hij de vorm weer op, is hij dan überhaupt nog in dienst bij Heerenveen en hoe gaat hij om met de veranderende wereld om hem heen, alle media-aandacht en mensen die wat van hem willen?

Vorig artikelNoppert ontpopt zich tot reus van Oranje
Volgend artikelKeeperstraining in Uganda