Nordin Bakker in Bulgarije

Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven én keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. Keeperssite spreekt om toerbeurt deze laatstgenoemde zogeheten ‘paradijskeepers’. In de eerste aflevering is Nordin Bakker aan het woord. Hij is sinds dit seizoen de doelman van het Bulgaarse PFC Beroe Stara Zagora.

Nordin Bakker mag met recht een bonte vogel worden genoemd in de keeperswereld. De sympathieke Noord-Hollander speelde nooit in de jeugdopleiding van een profclub en maakte pas op 20-jarige leeftijd de stap naar het betaald voetbal. Bij FC Volendam werkte hij zich op van derde tot eerste doelman en kwam uiteindelijk tot 53 optredens in de Keuken Kampioen Divisie. Nadat Bakkers contract bij het ‘andere Oranje’ niet werd verlengd hoefde hij niet lang te wanhopen. Al snel klopte PFC Beroe Stara Zagora aan de deur en na een driedaags bezoek in juni, kwamen club en keeper een tweejarige verbintenis overeen. 

Taal

Inmiddels heeft de 1,96 meter lange Bakker zijn draai helemaal gevonden. “Stara Zagora is een mooie stad met daaromheen veel mooie natuur. Ik woon samen met mijn vriendin in een appartement van de club in het centrum van de stad. We zijn hier nu 2,5 maand en inmiddels spreek ik al wat Bulgaarse woordjes. Omdat de taal ontzettend lastig te leren is beperk ik me tot de voetbaltaal. Op het veld wordt in het Bulgaars gecommuniceerd, maar gelukkig spreken de mensen op de club en de spelers hier goed Engels. Daarom wordt er buiten het veld voornamelijk Engels gesproken.”

“Omdat het Bulgaars ontzettend lastig te leren is beperk ik me tot de voetbaltaal”

Eerste keeper

Ook sportief gezien gaat het de oud-keeper van Fortuna Wormerveer voor de wind. “Ik ben eerste keeper en heb tot nu toe alle zes de competitiewedstrijden gespeeld. De club is meer dan tevreden over mijn prestaties, maar met negen punten is de start niet helemaal zoals we verwacht hadden. We hebben maar liefst dertien nieuwe spelers en je kunt merken dat we elkaar nog wat beter moeten leren kennen. De doelstelling van de club is om in de top vier te eindigen, zodat we volgend seizoen Europees voetbal mogen spelen.”

Nordin Bakker tijdens zijn debuut bij PFC Beroe Stara Zagora

Sergio Padt

Bakkers eigen doelstelling is om zoveel mogelijk goede wedstrijden te spelen, met zoveel mogelijk clean sheets. Hiermee hoopt de goalie zich in de kijker te spelen van andere clubs, maar over de toekomst denkt hij nog niet te veel na. “Ik heb voor twee jaar getekend en speel hier op een prima niveau. De sterkte van de competitie is te vergelijken met de top van de Keuken Kampioen Divisie en de onderkant van de Eredivisie. Daarnaast spelen we tegen CSKA Sofia en Ludogorets. Dat zijn dé topclubs van Bulgarije.” Bij laatstgenoemde club staat in de persoon van Sergio Padt een andere Nederlandse doelman onder de lat. “Ik heb hem nog niet gesproken, maar in oktober spelen we tegen elkaar. Dan zal ik hem ongetwijfeld wel even spreken.”

“Sergio Padt heb ik nog niet gesproken, maar in oktober spelen we tegen elkaar”

Techniek 

Voorlopig zal Bakker dus nog geen ‘keepersgesprekken’ in het Nederlands kunnen voeren, maar gelukkig heeft hij met zijn Bulgaarse keeperscollega’s en keeperstrainer een goede verstandhouding. “Ivko Ganchev is de keeperstrainer en oud-international van Bulgarije. Bij hem is het meer beuken en ballen pakken en wordt er minder op techniek gelet, zoals ik bij Volendam gewend was met Edwin Zoetebier. Ik merk dat ik qua techniek en voetenwerk iets verder ben dan de Bulgaarse keepers. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn eigen techniek vasthoud, maar dat lukt me tot nu toe vrij goed.”

Maandag 13 september staat voor Nordin Bakker de volgende wedstrijd op het programma. Stara Zagora neemt het dan in eigen huis op tegen FK Tsarsko Selo Sofia.

Vorig artikelLize Kop wil eerste keepster van Oranje Leeuwinnen worden
Volgend artikelDe rol van de keeper door de ogen van oud-topverdediger Ron Vlaar