In de rubriek Trainers voor Trainers vragen we een keeperstrainer om over zijn passie voor het vak te vertellen en zelfgemaakte oefenvormen met ons te delen. Deze keer staat de 24-jarige Thiemo Koster centraal: een trainer die al veel ervaring heeft opgedaan met zowel keepers als keepsters op diverse niveaus.
Al op jonge leeftijd ontwikkelde Thiemo een passie voor voetballen, al was hij naar eigen zeggen niet heel talentvol. Zijn interesse in keepen ontstond in groep 5. “Ik mocht op school alleen met de goede jongens voetballen als ik op doel ging staan. Met fietshandschoenen aan stond ik te keepen op het stenen veldje.” Bij VV SRC stond de jonge Schagenaar tot zijn vijftiende in het veld, waarna zijn keeperskunsten benut werden. “Ik moest er heel hard voor werken. Meevoetballend was ik niet heel denderend. Ik leverde de bal vaak in bij mijn centrale verdedigers. Wel was ik organisatorisch sterk; ik kon goed mijn medespelers coachen. Daarnaast onderscheidde ik me in de 1:1-situaties en de flankballen.”
Maatschappelijke stage
“Ik startte met training geven op de middelbare school, toen ik een maatschappelijke stage moest lopen. Dat besloot ik te doen bij het team van mijn broertje bij SRC. Hij is ook keeper. Na mijn stage ben ik daar trainer gebleven. Vervolgens ging ik naar de sportopleiding bij ROC Den Helder. Bij de keepersschool van Ronald Cornelissen, waar ik zelf had getraind, heb ik me aangemeld als keeperstrainer. Toen ik 17 was haalde ik mijn Keeperscoach B en C. Ook liep ik stage bij de Dutch Soccer School in Amerika. Op mijn 18e was ik assistent-keeperstrainer van het eerste elftal bij Hollandia Hoorn.”
Testosteron
Na gespeeld te hebben bij SRC, Hollandia Tuitjenhorn, Hollandia Hoorn en HSV Heiloo, stopte Thiemo op zijn 21ste met voetbal. “Ik was geblesseerd aan mijn knie en ik wilde niet het risico lopen om mijn kruisbanden af te scheuren. Wel wilde ik meer doen met training geven.”
Inmiddels heeft Thiemo niet alleen ervaring met het trainen van mannen, maar ook met vrouwen. Zo heeft hij keepsters getraind bij VV Alkmaar, SDZ, Telstar, Van Riemsdijk Academie en DSS. “De trainingen die ik mannen en vrouwen geef zijn in principe dezelfde. Ik bied geen andere oefenstof aan. Alleen fysiek zie ik een groot verschil. Mannen zijn veel explosiever. Dat heeft natuurlijk met testosteron te maken.”
Vocabulaire
Ook merkt Thiemo dat de communicatie anders verloopt. “Bij de dames moet ik beter op mijn vocabulaire letten. Vrouwen vatten sommige opmerkingen persoonlijk op. Als een jongen als een slappe dweil staat te trainen, kan ik dat gewoon zeggen. Tegen een vrouw kan ik dat nooit doen. Dat gaat ten koste van de relatie. Overigens merk ik wel dat vrouwen meer doen met mijn feedback en zelf ook graag willen leren. Ze vragen om tips en advies en zijn bezig met hun eigen ontwikkeling. Bij mannen zit het ego vaker in de weg.”
“Als een jongen als een slappe dweil staat te trainen, kan ik dat gewoon zeggen. Tegen een vrouw kan ik dat nooit doen”
SKS Academy
Inmiddels is de gepassioneerde trainer trotse eigenaar van SKS Academy. “Ik heb een keepersschool met veel verschillen in niveaus. Jongens, meiden, profs, amateurs… Onder 8 is het beginniveau. Ik train in kleine groepen van maximaal vijf keepers. Het liefst train ik met vier. Dit seizoen ben ik trainer van Onder 15 tot en met Onder 23 bij AFC’34. Daar vestig ik dan ook mijn keepersschool.”
Professionele keepersstof
Thiemo heeft als doel om professionele oefenstof toegankelijk te maken voor alle keepers. “Ik ben geen prof geweest, maar ik heb wel diploma’s. Daarnaast heb ik een eigen visie op training geven. Ik wil dat keepers bij mij komen, omdat ze mijn oefenstof goed vinden. Naar mijn mening is dat het belangrijkste voor een keeperstrainer. Richt je de oefenvormen namelijk goed en uitdagend in, dan zorgt dat voor de beste ontwikkeling. Dit gaat altijd samen met een veilig sportklimaat. Ik motiveer keepers door veel positiviteit in een training terug te laten komen. Als een keeper prof wil worden, dan ben ik wel extra kritisch natuurlijk.”
“Ik wil dat keepers bij mij komen, omdat ze mijn oefenstof goed vinden”
Zelf nadenken
De toegankelijkheid van de oefeningen zit vooral in de manier waarop Thiemo de keepers zelf een rol geeft in de trainingen. “Ik probeer heel creatief in mijn oefenstof te zijn. Zo train ik niet in thema’s; ik mix situaties. Denk aan een 1:1-situatie en een schot op doel in dezelfde oefenvorm of een schot op doel in combinatie met het verbeteren van de trap. Ik breng keepers in een keuze en zij zijn vrij in het bedenken van de juiste oplossing. De keepers moeten zelf nadenken over hun eigen handelen
Ontwikkelen
In de toekomst wil Thiemo zichzelf graag verder ontwikkelen als trainer. “Ik wil graag veldspelers bij de oefenstof betrekken. Dan boots ik spelsituaties beter na. Ook kan mezelf nog ontwikkelen op het gebied van voetbalinzicht. Ik merk ook dat veldtrainers keepertraining steeds interessanter gaan vinden. Het is wat mij betreft een vooruitgang dat veldtrainers en keeperstrainers steeds meer samenwerken.”
Frisse blik
In de afgelopen jaren viel het Thiemo op dat veel keeperstrainer op hun eigen eilandje zitten. Daar ziet hij het liefst verandering in. “Ik wil graag keeperstrainers meegeven: oordeel niet zo snel. Probeer wat meer je eigen mening los te laten van wat jij goed vindt en probeer met een open mind en een frisse blik te kijken naar de moderne manier van keeperstraining geven. Stel je meer open voor de conversatie. Van elkaar leren we het meest. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: keepers op de beste manier opleiden.”