Zoals we in het vogelrijk huismussen en trekvogels kennen, zijn er in het Nederlandse keepersgilde doelmannen die hun vaderlandse vereniging jarenlang trouw blijven én keepers die zijn ‘uitgevlogen’ om het geluk in den vreemde te proeven. Keeperssite spreekt om toerbeurt deze laatstgenoemde zogeheten ‘paradijskeepers’. In de derde aflevering is Kelle Roos aan het woord: doelman van Derby County, de club die uitkomt in het Engelse Championship.

Kelle Roos is in Nederland geen heel bekende naam. De in het Noord-Brabantse Rijkevoort geboren doelman speelde in de jeugdopleiding van PSV, Willem II en NEC, maar stond nooit tussen de palen in een wedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal. Via een korte periode bij Nuneaton Town, op dat moment spelend in de Engelse Conference League, belandde Roos in januari 2014 bij Derby County. Inmiddels is hij bezig aan zijn achtste contractjaar bij de club van manager Wayne Rooney. In de afgelopen jaren werd de 1,96 meter lange sluitpost verschillende malen uitgeleend aan andere Engelse clubs. Zo verdedigde hij het doel van onder meer AFC Wimbledon, Bristol Rovers en Plymouth Argyle. Op dit moment is Roos de eerste keeper van Derby en beleeft hij roerige tijden met zijn club.

Faillissement 

In september van dit jaar moest Derby County vanwege financiële problemen een faillissement aanvragen. Een automatisch gevolg hiervan was, dat de door curatoren geleide club, twaalf punten in mindering kreeg. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ‘The Rams’ na achttien speelronden op de laatste plaats staan. Kelle Roos: “De club had al een tijdje problemen met de betalingen en daarom hing een faillissement in de lucht. Er wordt nu gekeken of er nieuwe investeerders kunnen worden gevonden, die de club kunnen overnemen. Als dat vóór januari niet gebeurt, bestaat de mogelijkheid dat de curatoren schoon schip gaan maken en alle spelers verkopen.”

Wedstrijden winnen

Derby County stond in september op het punt om een aantal nieuwe spelers vast te leggen, maar hier werd op het laatste moment door de bond een streep door gezet. Daardoor is de club nu voornamelijk aangewezen op jonge spelers. Ondanks de problemen, kan Roos zich goed focussen op het voetbal. “Binnen het team en de trainersstaf is het vrij rustig. We zijn er inmiddels aan gewend dat het in het nieuws veel over de financiële situatie van de club gaat en dat het achter de schermen onrustig is. Wij zijn echter alleen bezig met het winnen van wedstrijden.”

Wayne Rooney

Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor Wayne Rooney, die vorig seizoen zowel speler als trainer was en sinds dit seizoen trainer. Kelle Roos heeft een goede band met de wereldster van weleer. “Wayne is in de communicatie erg sterk en dat is zeer prettig. Alle spelers weten waar ze aan toe zijn en zijn duidelijkheid creëert een soort van mentale vrijheid.” Rooney is niet de enige grootheid met wie de 29-jarige goalie werkte. Vorig seizoen was Philip Cocu nog trainer in Derby en daarvoor zwaaide Frank Lampard de scepter. “Toen Lampard hier trainer was, had hij ook voormalig international Ashley Young naar de club gehaald. Zij zijn beiden een soort van ‘voetbalminded’ en hebben een bepaalde gedrevenheid, die heel inspirerend is.”

‘”De duidelijkheid die Wayne Rooney creëert, zorgt voor een soort van mentale vrijheid

Premier League

Voor de sympathieke Roos breken er spannende maanden aan. Dit seizoen is het doel om met Derby County, dat in een recent verleden nog een aantal maal op de drempel van de Premier League stond, in de Championship te blijven. Heel veel verder wil de doelman nog niet kijken. “Ik heb nog nooit in de Eredivisie gespeeld en het zou wel mooi zijn als dat nog gebeurt. Mijn familie, schoonfamilie en andere mensen die ik liefheb, wonen allemaal in Nederland en kunnen me dan van dichtbij volgen. Het is echter geen doel op zich. Mijn doel is om ooit in de Premier League te spelen en wie weet lukt dat nog met Derby als we straks onder een nieuwe eigenaar een doorstart kunnen maken. Maar eerst moeten dit seizoen maar eens goed zien door te komen.”    

Meer lezen? Eerder spraken we met paradijskeepers Nordin Bakker en Selena Babb!

Vorig artikelSamenwerking met Maarten Arts Goalkeeping
Volgend artikelTerence Meuwese